vadászati etikai kódexA vadászat írott és íratlan szabályait rögzítő etikai kódexet adott ki a Veszprém Megyei Vadászkamara. A Vadászetikettet minden kamarai tag megkapja. Általános vélemény, hogy felhígult a vadásztársadalom, lazult a fegyelem, a közvéleményt is felkavaró balesetek történnek. Tény, hogy ebben a rohanó világban a vadászat is felgyorsult, nincs mindenkinek ideje, türelme órákon keresztül dekkolni a magaslesen, s várni a vadat. Azonnal akarják a sikert.

Ezek a jelenségek elgondolkoztatják a vadászvezetőket. Éppen ezért a Veszprém Megyei Vadászkamaránál Budapest után az országban másodikként megalkottak egy kódexet. A dr. Zsédenyi Imre vezette etikai bizottság kezdeményezésére kiadott Vadászetikett végigkíséri a vadászat hagyományait, kultúráját, az etikai normákat a vad elejtésétől egészen a vég-tisztesség megadásáig. Erősíti a közösséghez tartozás érzését, a szolidaritást, egymás segítését.
Pap Gyula vadászkamarai elnök, aki egyben a Marcal-Bitva-közi Vadásztársaság elnöke, elmondta, gyakorló vadásztársasági elnökként tudja, mindenki unja az év eleji, a vadászatok előtti eligazításokat. De a mostanában előforduló balesetek rávilágítanak arra, hogy nem lehet lazán felfogni a dolgokat.

Gond továbbá, hogy egyre többen az azonnali sikert hajszolják, sokszor a mennyiség dominál az egy-egy vad elejtésének élménye fölött, ami idegen a természet törvényétől. Mindezek miatt írták meg az etikai kódexet, amelynek kiadása komoly anyagi áldozattal járt. A füzetet mind a 2400 kamarai tag az idei vadászjegy kiváltásakor ingyen megkapja.

Forrás: Napló