natura 2000 egyeztetésA Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Natura 2000 területek EU-s támogatása ügyében már több egyeztetést hívott össze, mely a támogatások szakmai és pénzügyi feltételeinek kialakítását volt hivatott meghatározni. A zöldek és az erdészek képviselői 2009. február 5-én is találkoztak az FVM tárgyalójában, hogy az elképzeléseiket egyeztessék. Az erdészek oldalán képviseltette magát az FVM, MGSZH, FAGOSZ, MEGOSZ, CEPF, az Országos Erdészeti Egyesületet Ormos Balázs főtitkár képviselte.
A tárgyalás felvezetője után gyorsan kiderült, hogy a Natura 2000 támogatására a korábbi tervezett 11 milliárd Ft. támogatás átcsoportosításra került más jogcímekre, így nem lehet tudni, hogy lesz-e pénz. Az is kérdőjelesen vetődött fel, hogy ha jogcím és támogatás is lesz a támogatás 2013-ban történő megszűnése esetén az előírások életben maradnak-e támogatás nélkül. Az előadottak szerint a jogcím életbe léptetésekor általános érvényű lesz az előírás, mely azt jelenti, hogy az állami erdőgazdálkodókra is érvényesek, mely állami társaságok az EU-tól támogatásra nem számíthatnak. A zöld oldal véleménye, hogy a magyarországi természetvédelmi erdők mindegyikének állapota rossz és javítani szükséges. Az FVM Természeti Erőforrások Főosztálya állásfoglalása szerint a legalacsonyabb szakmai elvárások és a legmagasabb támogatások szükségesek a Natura 2000 területek fenntartására, hogy tovább ne romoljanak és nem fejlesztésére. A fejlesztések a környezetvédelmi előírások jogcímnél érvényesíthetők.
A kérdőjelek sokasága miatt a felek abban maradtak, hogy szükséges az EU állásfoglalását megkérni és folytatni kell a szakmai egyeztetéseket.

Forrás: OEE