vadászvitaA végegyházi család különös vadászkalandja. A végegyházi Kunos János szerint bekerítetlen kertjük végéből is lőnek a vadászok vadkacsára, fácánra. A puskások állítják, a Száraz-ér másik oldalán vadásznak, nem a falu és a házak felé lőnek.

Több éve tűrjük
Kunos Jánosék Végegyházán, a Béke utcában, a Száraz-ér partján élnek. A környezet akár idilli is lehetne, ha havonta egyszer nem keserítenék meg a hétvégéjüket a vadászok.

— Több éve tűrjük, hogy a házunktól 15-20 méterre, a kertünk sarkából lövöldöznek vadkacsára és fácánra — mondta Kunos János. — A durrogás miatt korábban kirohant az udvarból a kistestű keverék kutyusunk. Gondolom, megijedtek a vadászok, hogy megharapja őket, és lelőtték a saját kertünkben.

A gazda hangsúlyozta, nincs ugyan kerítés, de nem adtak engedélyt, hogy az ingatlan területén bárki is járkáljon. Kunosék már sokszor megélték, hogy úgy potyogott a sörét a háztetőjükre és az udvaron álló autójukra, mintha jégeső esett volna.

Megölték a kutyát is
— Amikor a kutyánkat megölték, szóvá tettem nekik, de figyelemre sem méltattak — magyarázta Kunos János. — Azóta csak tűrünk. Vadászat idején lehetőleg nem megyünk az udvarra. Nem azért, mert félünk, hanem elővigyázatosságból. A minap azonban disznót vágtunk. Négy család serénykedett a munkában. Hét-nyolc vadász két kutyával ismét pár méterre lövöldözött a házunktól. A csapat többi tagja távolabb hajtotta a vadat.

Megkérdeztem, bejelentették-e a vadászatot. Választ nem kaptam, illetve lehet, hogy mégis. Néhány perc múlva megint záporozott a sörét a tetőre, a kocsikra és az udvaron feldolgozásra váró húsra. Úgy szedegettük ki belőle. Hogy sikerült-e nem tudom. Remélem, a kóstolóba nem törik bele a foga a vadászok miatt a rokonságnak.

Minden vadászatot bejelentenek
A Béke az utolsó végegyházi utca, mögötte már a Száraz-ér, majd szántó található, ezek vadászterületek. A mezőkovácsházi Széchenyi Zsigmond Vadásztársaságé a vadászati jog, ezért földhasználati díjat fizetnek a földtulajdonosoknak.

— Kunos úr kertjét nem használtuk a vadászathoz, a Száraz-ér csatornát megkerülve a másik parton vadásztunk, jóval távolabb a házától, mint ő állítja — ecsetelte a Beolnak Ágoston Kornél fővadász. — Kunos János valóban odasétált, és megkérdezte, bejelentett vadászat zajlik-e. Mi elmondtuk, hogy igen, és más felvetése nem volt.

Ágoston Kornél kiemelte, a szabályok szerint minden társas vadászatot bejelentenek a rendőrséghez és a vadászati hatósághoz is. A falu, a házak felé nem lőnek, sőt a lakott területtől minél távolabbra hajtják a vadat.

Kerülik a konfliktust
— Kerüljük a konfliktust a lakosággal, és ezt az ügyet is megnyugtatóan rendezni kívánjuk, felkeressük Kunos urat — közölte a fővadász. — A kutya lelövéséről semmit nem tudok, senki nem jelezte felém, pedig évek óta én vezetem itt a vadászatokat. A lakosokat is igyekszünk szolgálni, például azzal, hogy kilőjük a környéken a fertőzésveszélyt jelentő rókákat.

Zuberecz Tibor, megyei fővadász a Beolnak elmondta: a vadászat hanghatással jár — hangtompítót csak az orvvadászok használnak —, ezért a jogszabály pontosan szabályozza, hol lehet a puskát használni, és hol nem. Lakott területen belül, tanya, major területén ugyanúgy tilos, mint reptéren, temetőben, közúton és vasúton. A vadászszövetséghez időnként érkeznek be panaszok, hogy zavarják a lakók nyugalmát a vadászok, ezeket a problémákat döntő többségében rendezik a felek egymás között.

Forrás: Békés Megyei Online