vaddisznó vadászaton vemhes kocát lőttek?Az elmúlt hét végén vaddisznókat lőttek ki a süttői erdészet területén, nem csak kanokat, kocákat, köztük vemheseket is elejtettek – telefonálta szerkesztőségünkbe délelőtt egyik felháborodott olvasónk. Mint megtudtuk, hírének első felével nincs gond. A vadászati év március első napján kezdődik és a következő év februárjának utolsó napjáig tart. Azt a vadfajt, amelyre a szaktárca minisztere vadászati idényt nem állapít meg, a vadászati éven belül kímélni kell. A vadállomány védelme és a vad kímélete miatt, vadászati idényre való tekintet nélkül haladéktalanul el kell ejteni a súlyosan beteg és mozgásképtelen, illetve a súlyosan sérült és életképtelen vadat. Az elejtést a vadász, illetve a kísérő köteles a vadászati naplóban „beteg” megjelöléssel rögzíteni. Az állat-egészségügyi okból elejtett vadat, vizsgálatra alkalmas módon, az elejtés helye szerint illetékes hatósági állatorvosnak be kell mutatni. A hatósági állatorvos az elejtés indokoltságáról külön jogszabály szerinti igazolást állít ki. Kan disznó, malac (20 kiló alatti szaporulat) és süldő (50 kiló alatti ) az év minden napján vadászható.

Olvasónk hírének második fele már jogosnak tűnő panasz, ugyanis vaddisznó kocára csak május 1-jétől január 31-ig lehet vadászni. Kocának számít az 50 kiló zsigerelt súlyt elérő vagy ennél nehezebb nőivarú vaddisznó.

A HM. Budapesti Erdőgazdaság Rt. Süttői Erdészeti Igazgatósága vadászati ágazatától kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy nem tudnak arról, hogy az elmúlt hét végi, hajtókkal végzett terelő vadászaton vaddisznó kocát is kilőttek a területükön.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan lehet megkülönböztetni tisztes távolságú lőtávból a kant a kocától. Mint kiderült, a hozzáértőknek ez nem nagyon nehéz feladat. Például a kan többnyire magányosan teszi dolgát az erdőben. A koca nagy testű, a konda elején lépdel. Az alkatuk, mozgásuk is más, és a hasukon lévő szőrpamacs is segít a megkülönböztetésben.

Forrás: Kemma