Mint a szakember munkatársunknak elmonda: összességében erős mezőny gyűlt össze, kifejezetten ízletes ételek készültek. Különösen örömtelinek értékelte, hogy nem a hagyományos pörköltek voltak túlsúlyban, hanem inkább a sültek.
– Ez a verseny is azt mutatta, hogy a gulyások és pörköltek világából egyre inkább kimozdul a magyar konyha, itt most kifejezetten változatos fogások készültek. A sültek, a különféle nyársak, a kemencés ételek mind alkalmat adtak arra, hogy a csapatok a kreativitásukat is kiteljesítsék – fejtegette Nagy Zoltán mesterszakács. Szerinte a vadételek Magyrországon az utóbbi években egyre kedveltebbek, bár még mindig különlegességnek számítanak. De egyre többek számára hozzáférhető a vadhús, aminek az egészséges táplálkozásban fontos szerepe van, s a háziasszonyok is egyre merészebben használják ezt a kiváló alapanyagot. Az éttermekben viszont – a kifejezetten erre szakosodottakat kivéve – még mindig nem mondható bőségesnek a vadétel-kínálat.
Az ítészek munkájának végeztével az iskola aulájában tálalták fel a délelőtt készült finomságokat, amelyekhez az egy héttel ezelőtti bor- és pálinkaverseny nyertes italait szolgálták fel.
Dr. Magda Sándor, az ugyancsak házigazda Károly Róbert Főiskola rektora köszöntőjében azt hangsúlyozta: egy ország értékét egyebek mellett a hagyományai adják, s ez igaz a gasztronómiára is. Úgy vélte, hazánk sikerének hosszú távon a föld és a természeti környezet a záloga. Ezért elismerés illeti mindazokat, akik az erdők és a mezők javait megőrizve vagy gyarapítva, illetve azokból hozzáadott értékkel magasabb szintű terméket előállítva dolgoznak.
A vadételfőző versenyt az Őrhegy vadásztársaság csapata nyerte, megelőzve Bükkzsérc és a Nógrád megyei vadászkamara szakácsait. A borok, pálinkák és ételek összesített versenyében legjobban szereplő együttesnek járó vándorkupát a nógrádi csapat vehette át.
Forrás: Heol