orángutánok az indonéz feketepiaconLegkevesebb ötszáz borneói orangután kel el évente kéz alatt Indonéziában. Az egyre drasztikusabb orvvadászat lassan már a kihalás szélére sodorhatja a fajt. Bár az indonéz törvények szerint tilos a vadállatok háziasítása, Borneón virágzik az illegális orangutánkereskedelem – hívta fel a figyelmet az orangutánok védelmére létrejött amerikai szervezet (Orangutan Conservation Service Program, OCSP). Az eladott példányok többsége kölyök, mivel azok sokkal jobban idomíthatók, mint az idősebb állatok. A bébik befogásához a vadászok leölik az anyaállatot, aminek során gyakran maga a kölyök is elpusztul, hiszen ilyenkor akár több tíz méteres magasságból zuhan le, de az anyja halála miatti trauma is végzetes lehet számára. A befogott példányok közül is sok állat elpusztul, még azelőtt, hogy a piacra kerülne, hiszen a borzalmas tartási körülményeket az emberi betegségekre való rendkívüli fogékonyságuk is tetézi.

Az orangután az emberszabású majmok között az egyetlen, amely Ázsiában él. Korábban egész Délkelet-Ázsiában elterjedt, mára már csak Indonézia két legnagyobb szigetén, Borneón és Szumátrán él. A közelmúltig egy fajként írták le az orangutánt, ám újabban két külön fajt különítenek el, a borneói orangutánt (Pongo pygmaeus) és a szumátrai orangutánt (Pongo abelii).

A legnagyobb testű fán élő állat otthona a trópusi esőerdő. A mértéktelen erdőirtás miatt az elmúlt két évtizedben az orangutánok elveszítették élőhelyük 80 százalékát, aminek következtében a létszámuk a felére esett vissza. Az OCSP becslései szerint Borneón évente 3 négyzetkilométerrel csökken az orangutánok természetes territóriuma. Jelenleg már hozzávetőleg csak 20 ezer borneói orangután él a vadonban, míg öt éve még több mint 30 ezer példányt tartottak számon a szigeten.

A populáció drámai csökkenése a mezőgazdasági művelés javára történő földnyerés (amely gyakran az igen veszélyes égetéses erdőirtással történik) és az illegális fakitermelés mellett egyre nagyobb mértékben írható az orvvadászat számlájára is. A természetvédelmi szervezet megkongatta a vészharangot: a vadon élő borneói orangutánok 50 éven belül akár teljesen eltűnhetnek, ha nem fékezik meg idejében az illegális vadászatot.

Forrás: NGO