erdőlátogatási tilalom a vértesbenMától erdőlátogatási korlátozást rendeltek el a Vértesben, a Gerecse hegységben és a Bakony egy részén. A vaddisznók most hozzák világra utódaikat. A kismalacok megóvása érdekében rendelt el erdőlátogatási korlátozást a Vértesi Erdő Zrt. mától május 15-ig - mondja Ruppert József vadgazdálkodási ágazatvezető.

„Szó sincs arról, hogy az erdőt nem szabad látogatni a turistáknak, a kijelölt turistautakon szervezetten lehet kirándulni, de azt elhagyni nem szabad. Az erdő kezelőinek jogosultsága van ezt megtiltani, és az ezt megszegőkkel szemben szabálysértési eljárást kezdeményezni, ami 50 ezer forintos pénzbírságot vonhat maga után” – mondja az ágazatvezető.

Ruppert József hozzáteszi, a Dunántúli-középhegységben található erdőkben nagy gondot okoznak az agancsgyűjtők, akik petárdákat dobálnak a szarvasok után. Hátha így előbb hullajtják le agancsukat. A petárda azonban nagy kárt tesz a vadállományban - mondja a szakember. „Stresszhelyzetet idéz elő, az állat nem tud nyugodtan, kényelmesen kérőzni és ez élettani problémákat okozhat nála.”

Az idei telet eddig szerencsésen átvészelték a vadak a Vértesben és a Gerecsében található erdőkben. Komolyabb elhullás a hosszan tartó hideg és a magas hótakaró miatt fordulhat elő.

Forrás: MR1-Kossuth