megszámolnák a medvéket szlovákiábanAz állami természetvédelmi hivatal (ŠOP) idén ősszel szeretné megszámolni a Szlovákiában élő barnamedvéket, és végleg pontot tenni arra a vitára, hogy túlszaporodtak-e az állatok, vagy nem. A medveszámlálás megkezdéséhez azonban anyagi forrásokra van szükség, ezért a hivatal pályázik a környezetvédelmi minisztériumhoz, hogy uniós alapokból jussanak pénzhez.

Becslések szerint jelenleg 700-900 medve él Szlovákiában. A medveállomány szabályozásáról már évek óta vitatkoznak egymással a természetvédők és a minisztérium képviselői.

„Már ősszel szeretnénk elkezdeni a számlálást“ – nyilatkozta źuboslav Mika, az ŠOP ország- és környezetvédelmi részlegének igazgatója a ČTK hírügynökségnek. Elmondása szerint a hivatal munkatársai a medvék ürülékében fellelhető DNS-minták segítségével gyűjthetnének adatokat a barnamedvék számáról.

Mika szerint a medvék megszámlálása több 10 millió koronába (331939 euró) kerül, ezért bízik abban, hogy sikerül pénzt meríteniük az uniós alapokból. Közölte: a számlálás célja, hogy a medvék által okozott problémák úgy szűnjenek meg, hogy egyúttal nem is kerülnek veszélybe. A közelmúltban ugyanis többször előfordult, hogy medvék emberre támadtak, illetve az is gyakorivá vált, hogy a lakóhelyek közelében található szemeteskukákat fosztogatták.

A természetvédők és a minisztérium a mai napig nem ért egyet abban, hogy szükség van-e a medveállomány szabályozására. A tárca szerint igen, mivel olyan területeken is elterjedtek a medvék, ahol korábban nem éltek, ezért kilövéssel kellene megritkítani az állományt. A természetvédők azonban úgy vélik, a medve veszélyeztett faj, ezért védelemre szorul.

Forrás: Bumm