hatékony volt az orvvadászok elleni megállapodásA rendőrséggel való együttműködési megállapodásunknak is köszönhető, hogy egyre eredményesebben lépünk fel megyénkben az orvvadászok ellen. Ezzel kezdte dr. Móra István, a megyei vadászkamara és egyben vadászszövetség elnöke, amikor kedden a Kocsordi Kraszna Vadásztársaság gyűlésén a szövetségek nevében megjutalmazott két, a Mátészalkai Rendőrkapitányságnál szolgálatot teljesítő rendőrt, akik a napokban négy orvvadászt értek tetten Nagyecsed határában, majd így folytatta:
– A vad nemzeti kincs, amit meg kell védeni az illetéktelenektől, ebben jeleskedett Póti László r. zászlós és Varjú László r. főtörzsőrmester, amikor a havas éjszakában a vadásztársaság egyik tagjának a bejelentésére azonnal cselekedtek és tetten érték egy vadorzó csapatot, akik agarakkal vadásztak, mint kiderült nem először.

Szélesíteni az együttműködést

– Szövetségünk törekszik arra, hogy a vadvédelembe együttműködési megállapodással bekapcsoljuk a polgárőrséget és a mezőőröket is. Hisszük, hogy közös összefogással még eredményesebbek, rámenősebbek lehetünk a vadorzókkal szemben.
– Megyénk közepesen fertőzött az orvvadászoktól (Borsod és Nógrád megye jóval előttünk áll), akik változatos módszereket alkalmaznak a vad elejtésére. Jellemző a hurkolás, de divatba jött az agarakkal és íjjal való vadászás is. Azért is honoráljuk a rendőrök hatékony felderítését, hogy tovább ösztönözzük a rendőröket az orvvadászokkal szembeni fellépésre. Nem utolsósorban egy-egy ilyen sikeres tettenérésnek megelőző és visszatartó hatása van az effajta bűnözőkkel szemben – tette hozzá az elnök.

A vadászok elnöke is megköszönte

Czellár István, a vadásztársaság elnöke sem várta üres kézzel Póti Lászlót és Varjú Lászlót, ő is megjutalmazta a két rendőr sikeres tettenérését. Ahogy mondta: egy olyan vadorzó csapatot sikerült megállítani, akik régóta dézsmálták a vadásztársaság területén élő vadállományt, ezért köszönet illeti a kapitányság rendőreit.
– Sajnos nem ez az első eset, hogy orvvadászok garázdálkodnak a területünkön, főként a nagyecsedi részen elterjedt a vadak lopása különféle módszerekkel. Ám egy-egy ilyen felderítés intő példa azoknak, akik még próbálkoznak, vagy megfordult a fejükben, hogy megpróbálják az orvvadászatot – mondta Czellár István.

Főleg apróvadak

A Kocsordi Kraszna Vadásztársaság Kocsord, Győrtelek, Nagyecsed és Mátészalka határait is érintő, mintegy 4650 hektár területen folytat vadgazdálkodást. Jellemző az apróvad, de ritkán előfordul vaddisznó is. A jelenleg 34 fős társaság bevételét így főként az apróvad adja. Két-három éve főleg külföldiek (spanyolok) lőtték ki az arra szánt vadakat, esetenként 20-25 őzbakot, de újabban megjelentek a hazai vadászok is.

Vad a mélyhűtőben is


A két megjutalmazott rendőr így emlékezett arra a bizonyos éjszakára, amikor fülön csípték a vadorzókat: az ügyeletes tiszt riasztotta őket, miszerint egy kocsordi vadász segítséget kér, mert a határban valakik lámpával és agarakkal vadásznak. A járőrök azonnal a megjelölt helyszínre siettek (nem is gondoltak arra, hogy fegyver is lehet a vadorzóknál és használhatják is), ahol megálljt parancsoltak a tolvajoknak, ám a kutyáik kereket oldottak. Az előállított egyének az őrszobán nem is tagadták, hogy mit műveltek. De nem is lett volna értelme, hiszen találtak náluk két vadnyulat. Aztán az is kiderült, hogy rendszeresen dézsmálták a vadállományt, egy héttel korábban egy őzet ejtettek el az agarak segítségével. Jelenleg négy nagyecsedi gyanúsítottja van az ügynek, akik a helyi kocsmában adták el az orvul megszerzett zsákmányaikat.
Elmondták még a rendőrök, hogy az eljárás folyamán a gyanúsítottaknál tartott házkutatás során a fagyasztóból nagyobb mennyiségű vadhús került elő, ami szintén orvvadászatból származott...

A Bűntető Törvénykönyv szerint a gyanúsítottak elkövették a lopás vétségét, de megvalósították az állatkínzás bűntettét is.

Forrás: Index Kelet