halászó grizzlyA halászó grizzlyk lábtechnikájáról először készített képeket a BBC stábja. Víz alatti felvételeiken a barnamedvék olyan fürgén taposnak a fenéken, mintha csak táncolnának. A remélt zsákmányért a grizzlyk még a fürge lábmunkára is hajlandóak. A vízben az elpusztult lazacokra vadászó medvék a fenéken topogva felverik a kavicsról a döglött állatokat, majd a sekélyebb részekre rugdossák, dekázgatják a zsákmányt.

A grizzlyk viselkedéséről először készített felvételt a BBC stábja. Jeff Turner operatőr szerint a grizzlyk gyűlölik, ha lazacvadászat közben úgy bele kell merülniük a habokba, hogy még a fülük is vizes lesz. Turner az elmúlt 20 évben grizzlyket filmezett Alaszkában és Kanadában. A vadvilági operatőr szerint a legtöbb medve mindent megtesz annak érdekében, hogy a fülei szárazak maradjanak, miközben lazacokra vadászik.

A horgászó grizzlyk fürge lábmunkájáról készült felvételeit Jeff Turner a lazacok hagyományos vándorlása közben készítette. A Csendes-óceánból évente több millió kifejlett lazac indul vissza a folyókon, hogy több ezer kilométert úszva visszajussanak oda, ahol megszülettek, és a maguk utódairól gondoskodjanak.

Egy átlagos grizzly mintegy 400 kilogramm súlyú, és ha a hátsó lábaira áll, akár a 3 métert is elérheti. Hatalmas teste roppant erős. Megöli a nála 100–150 kilóval nehezebb bölényt is, majd képes a tetemet hosszú kilométereken át hurcolni. Járása ringatozó, a tévék mozgásához hasonlatos, mert egyszerre lép az egy oldalon lévő lábaival. Ezzel együtt nagyon gyors: sík terepen, rövid távon az óránkénti 50 kilométeres sebességet is eléri. 50-100 méteres szakaszon még vágtázó lóval is felveszi a versenyt, így többnyire el tudja kapni a menekülő zsákmányt.

Főleg gyümölcsöket bogyókat, kisebb gerinceseket eszik, de kiás egyes gumókat és gyökereket is. Naponta akár 15 kilónyi élelmet is elfogyaszt, és ebből ősz végére jelentős zsírpárnát halmoz fel a téli pihenőre.

Elvileg az emberre is veszélyes lehet, de a grizzlyk többnyire rendkívül félénkek.

Forrás: RTL Hírek