amúri leopárdVadorzók áldozatává vált az a rendkívül ritka amuri leopárd, amelyet néhány napja találtak kimúltan az Oroszországi Primorjei (Tengermelléki) területen - derítették ki az usszurijszki mezőgazdasági akadémián végzett vizsgálatok, amelyekből az is kiviláglott, hogy az elpusztított egyed egy vemhes nőstény volt. 

Az amuri, vagy távol-keleti leopárd (Panthera pardus orientalis) a legészakibb leopárd-alfaj, s egyes források szerint csak a Primorjei terület délnyugati részén, mások szerint Kínában és Koreában is él. Állománya azonban legalábbis Oroszországban 30-40 egyedre csökkent, így a kipusztulás szélén áll, s ez környezetvédők szerint elsősorban az élettér szűkülésének, a lombos erdők visszaszorulásának, a barbár irtásoknak, az erdőtüzeknek, és nem kis részben az út- és csővezeték-építéseknek a következménye.     A megcsappant állomány fennmaradására nézve különösen súlyos csapás, hogy éppen egy vemhes nőstény pusztult el.  

A leopárd megölése ügyében büntető eljárást indítottak, a nyomozás folyik, és a Természetvédelmi Világalap (WWF) a tettesek szigorú megbüntetését követeliKét éve szintén vadorzók ejtették el az összesen 7-15 nőstény egyikét. Az állományt folyamatosan figyelik, a kihelyezett kamerák és a nyomok tanúsága szerint az az utóbbi két évtizedben nem csökkent, a szakértők szerint van remény az alfaj fennmaradásának biztosítására, például máshol befogott állatok telepítésével.  

A távol-keleti leopárd szőrméje foltos, testhossza mintegy 110-140 centiméter, farka további 80-90 centiméter, súlya elérheti az 50 kilogrammot. Kis és nagyobb emlősökkel, madarakkal táplálkozik, magányosan él, egyszerre általában 2-3 utódnak ad életet, és élettartama 20 év körül van.

Forrás: Hiradó