túzokszámlálásEllenõrizték Vas megye rétisas állományát is. Körkép – Két védett, illetve fokozottan védett madárfaj állományát ellenõrizték a közelmúltban a szakemberek, a túzokok különösen is szépen gyarapodtak az utóbbi esztendõkben. Növekedésnek indult a magyarországi természetvédelem egyik „zászlós faja", a fokozottan védett túzok hazai állománya. A legújabb „összeírás" alkalmával már 1582 túzokot számoltak össze a szakemberek az országban idén januárban.
1990-ben a természetvédelem több évtizedes erõfeszítéseinek köszönhetõen a madarak egyedszáma 1100-1200 példány körül stabilizálódott.

A mostani növekedés azért is számít különösen jó eredménynek, mert a 20. században ez a pusztai madárfaj - a túzok Európa legnagyobb testû madara - egész Európában megfogyatkozott, egyes országokban a kipusztulás szélére jutott, vágy végleg el is tûnt. A nagy tûzök Magyarországon 1970 óta fokozottan védett, eszmei értéke a legmagasabb kategóriát jelentõ egymillió forint.

Idõközben sasok egyidejû, úgynevezett szinkron megfigyelését végezték az Õrségi Nemzeti Park munkatársai Vas megyében, Azonosító kódokat tartalmazó térképpel felmérõlapokkal, távcsövekkel szálltak ki a szakemberek a rétisasok megfigyelésére a Rába mentén és a környezõ erdõségek közelében, a legjobb táplálkozó- és fészkelõterületek környékén, azonos idõszakban. A cél a megye rétisas állományának ellenõrzése volt.
A csúcsragadozók fontos szerepet töltenek be a természeti rendszerekben, hiszen zsákmány állataik természetes szelekcióját végzik, egyben nagyszerûen jelzik a természeti környezet egyensúlyi helyzetét is - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Forrás: Vas Népe