télen etetik a vadatA vadászok nemcsak lövik a vadat, de gondoskodnak is róluk. Téli idõszakban rendszeresen etetik õket, mivel ilyenkor nehezebben jutnak táplálékhoz az állatok. A Lakiteleki Földtulajdonosok Vadászati Közössége több mint tizenöt hektáron termel különbözõ gabonafélét az õzek, nyulak és fácánok táplálására. A tagok mûvelik a földeket, amelyek tavasztól õszig élelmet és búvóhelyet nyújtanak az erdõlakóknak. – A vadásztársaság az elmúlt idõszakban nem vásárolt takarmányt, mert elegendõ termett. Ezen a télen már ötszáz mázsánál is több takarmányt juttattunk ki az 5400 hektárnyi vadászterületen lévõ negyven vadetetõbe – tudtuk meg Cseh Istvántól, a közösség vezetõjétõl.

Az etetõkbe fõleg búzát, kukoricát és szálastakarmányt tesznek. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan almát is kiviszik a vadnak. Hetente több alkalommal feltöltik az etetõket, melyek környékén jól láthatóak a nyomok. Cseh István elmondta, hogy minden évszakban tesznek ki táplálékot, hogy az állatok odaszokjanak. Rögzül bennük, hogy ott biztosan találnak élelmet. Nyáron persze kevesebb takarmányt tesznek a megszokott helyekre, de szükségesnek tartják, hogy az állatok ne felejtsék el, hol számíthatnak „terített asztalra”.

A lakiteleki vadászok örülnek, mert az idei, szombaton záruló vadászszezonban elégedettek lehettek a szép õzállománnyal. Ugyanakkor mezei nyúlból valamivel kevesebb volt a megszokottnál, valamint a fácánok száma sem érte el az elõzõ években regisztráltat. Éppen ezért tartják fontosnak, hogy a szárnyasoknak és a négylábúaknak egyaránt legyen elegendõ táplálékuk, ami odaszoktatja õket a területükre. Céljuk nem más, mint hogy mindig a területnek megfelelõ létszámú vaddal rendelkezzen a vadászati közösség.

Forrás: Baon