az agancsgyûjtõk villanydrótnak hajtják a szarvasokatA szarvasbikák pompás fejdíszére, a nemegyszer milliókat érõ agancsára sokan pályáznak. Vannak, akik puskával, s vannak, akik villanydróttal. A magyar erdõ fejedelmi vadja, a szarvasbika természet törvényei szerint e hetekben kezdi hullajtani az agancsát. Tudják ezt a vadgazdák is, akik párosával járják mostanában az erdõt, hogy összegyûjtsék az elhullajtott állapotában is értékes agancsokat. Õk persze óvatosan cserkelnek, hogy ne zavarják az ilyenkor rendkívül ijedõs, nagy csapatokba verõdött állatokat. Nem mindenki ilyen tapintatos azonban.

Sõt, az illegális gyûjtõk igyekeznek minél nagyobb zajt csapni, hogy rohanásra késztessék a bikákat. Az ember elõl fejvesztve menekülõ szarvasok agancsa ugyanis így nagyobb eséllyel akad az ágakba, s törik le, amit aztán majd a gyûjtõk összeszednek. De hogy még biztosabb legyen a zsákmány, fejmagasságban vékony, ám erõs drótokat feszítenek a menekülõ szarvasok útjába, s azokba akad be az agancs. A fejdíszeket illegális felvásárlóknak kilónként két-háromezer forintért adják el. Ez a vadgazdák kára, de ennél sokkal nagyobb is lehet a kár.

A megriasztott, gyakran negyven-ötven fõs bikacsapatok komoly veszélyt jelenthetnek az autósokra is, az elmúlt hetekben Somogyban és Zalában több karambol is keletkezett a szarvasok és az autók találkozásából.

Forrás: Szabadföld Online