hannoveri véreb vérebversenyA pohár aljáról kerültek elõ a feladatok az ebek huszadik somogyi megmérettetésén Az ország minden tájáról érkeztek a kaszói vérebversenyre, ahol immáron huszadik alkalommal rendezték meg a rangos megmérettetést.
A verseny reggel kürtök hangjára kezdõdött meg, majd a munkafeladatok sorolása következett. A versenyzõk, a vérebvezetõk egy kupica lélekmelegítõ elfogyasztása után, a pohárban találták meg feladatuk számát. A sorsolás ilyen módszerrel 1979-ben Lábodon zajlott le elõször, azóta Európa több országában átvették az ötletet.

Az ünnepélyes megnyitó után a környék erdeibe mentek a munkavizsgára jelentkezõ, a versenyben résztvevõ állatok és gazdáik. A kutyáknak mesterséges és természetes vércsapán kellett megtalálniuk az elejtett állatokat, vagy annak nyomait több más versenyfeladat mellett.

Buzgó József, a Magyar Véreb Egylet elnöke elmondta: hazánkban a hannoveri véreb a legelterjedtebb, vérebként használt kutyafajta. Az állatokat pár hónapos korukban kezdik el tanítani, s 2-3 év, mire megbízható, jól dolgozó vérebek válnak a négylábúakból. A versennyel párhuzamosan tenyésszemlére és elõvizsgákra is sor került, délután pedig emlékhelyet avattak azok tiszteletére, akik sokat tettek a kaszói vadakért, a vadállományért. Elsõ alkalommal Pitonyák János, Vogel Heinrich, és Kiss István neve került fel az emléktáblára.

Forrás: Sonline