szalonka vadászatMagyarországon az erdei szalonka vadászati idénye március l-jétõl április 10-ig tartott, egészen tavalyig. Az Európai Gazdasági Közösség irányelvének értelmében a madarak nem vadászhattak a szaporodási idõszakuk alatt. A tagállamok bizonyos indokolt esetekben eltérhetnek ettõl a tiltástól. Magyarország már 2004-ben kérte az erre vonatkozó derogációt.
Mi a helyzet a szalonkázással Európában? Az éves terítéke évek óta 3-4 millió példány körül mozog, ebbõl kiemelkedõ a görög, az olasz és a francia mennyiség. Csak Franciaországban mintegy 1.200.000 példányt ejtenek el a szeptembertõl februárig terjedõ vadászati idényben. Érdekesség, hogy a szalonka így is csak a 8. volt az apróvad-elejtési listájukon, a nálunk védett fenyõrigóból például 2001-ben 4.400.000 darabot ejtettek el.

A 2007. évi tavaszi adatok szerint hazánkban 6578 erdei szalonka került terítékre, ebbõl megyénkben 468-at ejtettek el. A Nyugat-magyarországi Egyetem kutatásai alapján a tavaszi vadászaton elejtett egyedek mintegy 25 százaléka tojó, 75 százaléka kakas, míg az õszi-téli vadászszezon esetében ugyanez az arány 40 százalékra emelkedik. így azonos terítéknagyság esetében az õszi vadászat a faj szempontjából kedvezõtlenebb.

A szomszédos országok közül Ausztria bizonyos tartományaiban és Szlovákiában továbbra is vadásznak tavaszi vonuláskor szalonkára, a Szlovák Köztársaság Mezõgazdasági Minisztériuma 4000 darabos terítékre adott ki idén engedélyt, március 15. és május 1. között lehet elejteni, egy vadászterületen maximum 50 példányt, ebbõl egy vadász egy területen maximum egyet lõhet. Hazánkban egy tavaly született rendelet eltörölte az erdei szalonka vadászati idényét. Idén tavasztól Magyarországon a vadászok ismét szegényebbek lettek, szegényebbek lettek egy hangulattal, szegényebbek lettek a tavaszvárás, a tavaszi szalonkahúzás semmihez nem hasonlítható vadászati élményével. Persze az erdõre kimenni vadászat nélkül is lehet, sõt, kell is, senki sem tilthatja meg a korrogva húzó szalonkapárok megfigyelését, de valahogy az már mégsem lesz ugyanaz... Ha vadászni is szeretnénk, Ausztriában vagy Szlovákiában van erre lehetõsége a magyar vadásznak.

Forrás: Kisalföld