a mezõõr beváltA mezõõr beváltotta a hozzá fûzött reményeket. Sokat tesz a környezet védelméért a mezõõr. 28 telektulajdonost szólított fel a gyommentesítésre, több esetben szállíttatott el illegálisan lerakott szemetet. Az önkormányzat rendelkezése szerint az elmúlt évben újra mezõõr teljesít szolgálatot Kõszegen. Az elõírt vizsgákat letette, felszerelése megtörtént, munkáját terv szerint végzi, tevékenységérõl, intézkedéseirõl hitelesített naplót vezet. Folyamatos és jó kapcsolatban áll az érintett ingatlantulajdonosokkal, akik több ízben kérték már a segítségét, illetve ellátják információkkal. Például azzal, hogy veszett rókát észleltek, hol keletkeztek vaddisznótúrások, hol vannak gondozatlan telkek. Rendszeresen egyeztet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadõreivel a vadkárok megelõzése érdekében, részt vett 2008 decemberében egy vaddisznóhajtásban, amelynek következtében csökkent az általuk okozott igen jelentõs kártétel száma. A rendõrség egyszer kérte segítségét, egy falopási ügyben.

A mezõõr feladatkörében kiemelt helyet foglal el a környezetvédelem. Kezdeményezésére 28 telektulajdonost felszólítottak a gyommentesítésre. 25 tulajdonos ezt el is végezte, három ellen pedig a földhivatalnál tett bejelentést. Több; esetben - -szállíttatott el illegálisan lerakott szemetet, több szabálytalan égetést állított le, amelyek nem az engedélyezett napokon történtek. Kétszer elveszett ebeket talált meg és adott át gazdájuknak.
- Összességében megállapítható, hogy a mezõõr munkája eredményes volt, beváltotta a hozzá fûzött reményeket - összegezte a tapasztalatokat dr. Tóth László jegyzõ. - Ez még akkor is igaz, ha a kõszegfalvi városrész körüli mezõgazdasági területek tulajdonosai ez év elején kérték, hogy mentesüljenek a rendelet hatálya, így a járulékfizetés alól is, mivel - állításuk szerint - ingatlanjaik õrzését, felügyeletét maguk is meg tudják oldani. E kérésük természetesen nem teljesíthetõ, a rendelet hatályának valamennyi termõföldként nyilvántartott ingatlanra ki kell terjednie, a törvény nem engedi az eltérõ kezelésüket.

Sajnálatos módon az anyagi jellegû várakozások teljesültek a legkevésbé. A földhivataltól hosszas procedúrát követõen megvásárolt nyilvántartás szerint 1686 hektár nagyságú termõföldet vettek eredetileg számításba, azonban év közben derült ki 511 hektárról, hogy nem az (például erdõterület). Így csak 1175 hektár után vethették ki a városban a mezõõri járulékot. 2009-ben az épülõ víztározó miatt újabb — körülbelül 30 hektárnyi -csökkenés várható. Ez együttesen 1 298 255 forint bevételkiesést okoz az idén. 2008-ra 3 213 810 forint járulékbevételt terveztek, amelybõl - a fenti területcsökkenés, valamint egyéb ok, például be nem fizetés következtében - 2 258 992 forint teljesült.

Forrás: Vas Népe