a muflon trófeák fele érmes lettA Mátrában az idei szezonban kilõtt muflonok negyven százaléka érmes példány volt. A kilõtt trófeás vadak minõsítése megtörtént a pár hete véget ért vadászidény után – tudatták az Egererdõ Zrt. mátrafüredi erdészeténél. A kirendeltség 12 ezer hektáron végez az erdõgazdálkodás mellett vadgazdálkodást is.

– A muflonok 40 százalékát minõsítettük érmes példánynak, ez a szám jelzi, hogy a Mátrában minõségi állomány él – ecsetelte Dudás Béla erdõmérnök. A szakember szerint a kilövések száma tükrözi a szakszerû vadgazdálkodást és a vadállomány megfelelõ létszámát is. Szarvasból huszonhármat terítettek le, ám ezek közül csak négy volt érmes. A Mátra ugyanis nem számít kimondottan szarvas-élõhelynek.

A muflonok viszont jól érzik magukat a sziklás, hegyes területen: húszból hat trófea lett ezüst-, további két példány bronzérmes. A vaddisznóknál új tényezõ lépett be, az állat-egészségügyi kontroll: a sertéspestis terjedésének megakadályozására zárlatot rendelt el a szakhatóság. Az elejtett 105 vaddisznó közül egyetlen egyed sem volt fertõzött, tehát a sertéspestis nem jellemzõ a Mátrában, mégis a korábbi évekhez képest harmadával kevesebb vaddisznó került puskacsõ elé – mondta el Dudás Béla.

Forrás: Heol