a vadmalacok áldozattá válhatnak az áradásbanKis vízre jön a nagy ár, ám így is elképzelhető, hogy kilép medréből a Duna. – Hétvégére öt méter körüli vízállás várható a Duna bajai szakaszán – válaszolta érdeklődésünkre Telkes Róbert, a bajai vízügyi igazgatóság irányítója.

– Ötnapos elörejelzésünk van, de elképzelhető, hogy a jövő héten tovább árad a folyam. A vízgyűjtő területén hullott bőséges csapadék és a melegedő időjárás miatt olvadó hó okán indult jelentős árhullám a Dunán. Most még kicsi a víz, hétfőn 246 centimétert mutatott a mérce – tudtuk meg az igazgatótól. Információnk szerint jelen állás alapján nem zárható ki a hét métert meghaladó vízállás. Bajánál akkor kerül víz alá Dunafürdőn az ártéri üdülők egy része, illetve rendeli el az elsőfokú árvízi készültséget az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság. Mára 306, péntekre pedig 471 centiméteres vízállást mutat a vízügyi előrejelzés a Duna bajai szakaszán. Ami a vízhőmérsékletet illeti, tegnap reggel Bajánál 3,7, míg a mohácsi szakaszon 5,1 Celsius-fokot mértek.

A Gemenc Zrt.-nél is aggódva figyelik az előrejelzéseket.

– Száraz a hullámtér, sok vizet el tud nyelni, de van okunk aggódni. Sok koca már leellett, a malacok könnyen a hideg víz áldozatává lehetnek. Ötméteres állásnál már vizet kapnak a legmélyebb területek, de igazi bajt csak a hét méter feletti dunai ár okoz az erdőben – mondta el Fodermayer Vilmos, a vadgazdálkodási osztály vezetője. Hozzátette: nagyon sok a hó Ausztriában, de kezd lehűlni a levegő, így talán megáll a gyors olvadás.

Forrás: Baon