vérebek nyomábanVeszprém - A vérebezés kultúrtörténetének, szakmai értékeinek bemutatása alkalmas arra, hogy segítse a magyar társadalomban a vadászat, a vadgazdálkodás megbecsülését.
Hiányt pótló rendezvénysorozatot indított útjára a Veszprém Megyei Vadgazdálkodásáért Alapítvány, amelynek célja a vadászati kultúra ápolása, a vadászok közötti kapcsolat erősítése, a szívélyes légkör megteremtése. Ennek érdekében hozták létre a bakonyi vadászestéket, amelynek első állomásán vannak túl.

Az alapítvány elnöke, Kozma Tibor köszöntőjében úgy fogalmazott, célkitűzésük, hogy a vadászok egymást jobban megismerjék, cseréljenek eszmét, tapasztalatot, hogy mindazt a gyakorlatban is hasznosítani tudják. 

A rendezvénnyel, az ott elhangzottakkal az egyetemen magyar vadászati kultúrát, annak színvonalát szeretnék emelni.

Vérebvezetők nyomában címmel készített filmet Szegedi László vadász, rendező, operatőr és alkotótársa, Schenek Tamás, hivatásos vadász, operatőr, vérebvezető. 

A kétrészes filmet azzal a céllal kezdték forgatni, hogy a mozgókép és a dokumentumfilm látványos eszközeinek a felhasználásával bemutassák a magyarországi vérebezés rendkívül érdekes és szakmailag kiemelkedő világát. 

A film 2007-ben megkapta a Kittenberger Kálmán sajtódíjat, mint ahogy a bakonyi vadászesték résztvevőinek a tetszését is elnyerte. 

Gyakorló vérebvezetőként, kiképzőként herendi vadásztársuk, Maróti Béla tartott sziporkázó előadást. Látszott, az elmúlt évtizedekben szerzett tapasztalatok nyomán a vérében van a vérebvezetés minden csínja-bínja. 

Ízes szófordulatokkal, a kutyát utánzó mozdulatokkal mindenkit magával ragadott. Nemcsak ő, hanem a hallgatóság is nagyon élvezte mondandóját. Arra a kérdésre, hogy mindenki tud-e vérebet kiképezni, kutyával foglalkozni, ő maga nem adott választ. 

De az általa bemutatott, sztorizós előadás után sokakban kikristályosodott: ez nem gyerekjáték!

A bakonyi vadászesték nem várt sikert hozott. A nagy tömeg visszaigazolta a szervezők szándékát, látszott, van igény a színvonalas együttlétre, akár a fehér asztal mellett is. Az összejöveteleket minden hónap első keddjére tervezik a Tapó fogadóban. 

Legközelebb a zárttéri vadtartás tapasztalatairól hallgathatnak meg előadást, s vendégük lesz Stohl András színész-vadász is.

Forrás: Napló