vadászati kiállítás moszkvában2009. február 26. - március 1. között Moszkvában lezajlott a hatodik "Vadászat, Halászat, Pihenés - 2009 Tavasza" és a harmadik "Oroszország Vadászati Világa" elnevezésű kiállítás.

A "Vadászat, Halászat, Pihenés" c. kiállítás immár hagyományosan évente kétszer, tavasszal és ősszel kerül megrendezésre a Krokusz Expo kiállítási területen. Az idén több, mint 300 cég vett részt 20 ezer négyzetméteren, az orosz vállalatokon kívül jelen voltak Bolgár, Magyar, Szlovák, Norvég, Namíbiai és Tanzániai kiállítók is. Magyar részről a Vadex, a Vértesi Erdészeti és Faipari RT., a Naturhun és a Magyar - Szibériai Vadászat KFT rendelkezett szerény, de szép kivitelezésű önálló standdal.

A kiállításra kiutazó Benedek Fülöp, az MNV agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettese, a Magyar Vadászati Védegylet elnöke több megbeszélést is folytatott orosz partnereivel. Elsőként tárgyalt Eduard Benderskijjel, a Roszohotribolovszojuz (Orosz Vadász, Halász Szövetség) elnökével. A legutóbbi, 2008. november 22-26 között Moszkvában, az Orosz Vadászati és Halászati Szövetség 50.-ik évfordulójára megrendezett háromnapos jubileumi ülésen és konferencia keretében lezajlott tárgyaláson ígérteknek megfelelően átadásra kerültek a magyar vadászattal kapcsolatos jogi szabályozás dokumentumai. Megegyezés született arról, hogy a két nemzeti vadász-szervezet együttműködési megállapodást köt. A tervezetet illetően egy levélváltásra már sor került, Benderskij úr ígéretet tett végleges javaslatuk angol és orosz nyelven történő megküldésére. Az együttműködés felölelné az országaink nagyságrendi, társadalmi berendezkedés-beli és jogi szabályozásából eredő különbözőségek partnerrel történő megismertetését, az ebből eredő komparatív előnyök kihasználását, a tapasztalatok és haladó gyakorlat átvételét, delegációk cseréjét, oktatási- képzési együttműködés kialakítását, és végső soron a cserevadászat, vadászati-, halászati turizmus kölcsönös fejlesztését. Benedek úr az orosz szervezet vezetőjének és munkatársainak javasolta, hogy látogassák meg a Budapesten 2009. március 19-26 között szervezendő FEHOVA kiállítást.
 
Benedek Fülöp találkozott A.I Versinyinnel, az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium Nemzetközi Együttműködési főosztály vezetőjével is, a magyar-orosz agrár-munkacsoport orosz társelnökével. Az orosz munkacsoport vezetője elmondta, hogy Alekszej Gorgyejev ez év március másodikától már nem vezeti minisztériumukat, s e hó tizenkettedikén lesz voronyezsi kormányzói beiktatása. Amíg nem kerül kijelölésre utódja, a Minisztériumot Szlepnyov Andrej Alekszandrovics vezeti ügyvivőként. Benedek úr beszámolt a Benderskij úrral történt tárgyalásról és kérte Versinyin urat, hogy a közeljövőben sorra kerülő Magyar-Orosz Kormányközi Konzultáción orosz részről is érje el, hogy a vadászat terén kialakítandó együttműködés hangsúlyos szerepet kapjon. Benedek Fülöp találkozott az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium Vadgazdálkodási Főosztály vezetőjével is, Melnyikov Vlagyimir Vlagyiszlavoviccsal. Melnyikov úrral teljes volt az egyetértés a téren, hogy a két vadászszervezet együttműködéséhez maximális segítséget kell nyújtani országaink vezetése, és a szaktárcák részéről. Mindkét oldalról javaslat hangzott el a két ország e téren folytatandó együttműködésének fejlesztése érdekében a minisztériumok közötti párbeszéd intenzívebbé tételéről is. Benedek úr szintén szóban meghívta Melnyikov urat és munkatársait a FEHOVA kiállításra.
Benedek Fülöp találkozott Gilyán György rendkívüli és meghatalmazott nagykövettel is, akit tájékoztatott a tárgyalásokon elhangzottakról.

Forrás: FVM