malacos koca vaddisznóVadászat - Magyarországon a vaddisznó a legáltalánosabban elterjedt, legszaporább nagyvadfaj. Egész évben vadászható, azonban a kocákat a malacnevelési időszakban tilalmi idő védi (február 1–április 30.).
Jogszabály szerint kocának minősülnek az 50 kilogrammos zsigerelt testtömeget meghaladó, nőivarú egyedek, ez azonban nem szakmai megítélés, így az állományban előfordulhatnak kisebb súlyú, malacot vezető vagy az ezt jóval meghaladó, malacot viszont nem vezető egyedek is. Magyarországon az ellési és így a nevelési időszak is elhúzódik, semmiképpen sem etikus még a tilalmi idő után sem elejteni az apróságokat vezető kocát, mivel azonban családi kötelékben élnek, a kondával járó, malacot nem vezető süldőkből mindig lőhetünk. A szoptatás miatt a kocák később vedlenek, így a tavaszi, kora nyári időszakban a korábban levedlett („kopasz") egyedeket jól meg tudjuk különböztetni, a vadászat rájuk irányuljon.

A malacok gyorsan fejlődnek, hamar megtanulnak önállóan táplálkozni, nyáron már gyakran távolabb kalandoznak az anyjuktól, ezért, ha az ivar nem állapítható meg egyértelműen, mindig érdemes kivárni a lövéssel. A teríték mintegy 70 százalékát az első éves fiatal egyedek tegyék ki, vadászatuknál azonban célszerű megvárni, míg elérik a 25–30 kilogrammos testtömeget. Az aratás utáni időszakban már a kondában járó, kisebb testű kocákat is lőhetjük, az állományt és a malacokat ezzel már nem veszélyeztetjük. Megyénkben 1960-ban 371 darab vaddisznót becsültek, míg az állomány 2007–2008-ban 5449 példányra emelkedett. Az országos kimutatásokban 2008-ban 94.000 darabos teríték szerepel, ezzel szemben a hivatalosan kifizetett mezőgazdasági vadkár 1637 millió forint volt, ennek mintegy 70 százalékát vaddisznó okozza. Egy kis matematikával könnyen kiszámolhatjuk, hogy egy elejtett vaddisznóra több mint 12.000 forint mezőgazdasági kár jut, ami nem kevés (a ténylegesen térített kár ennél magasabb összeget is elér) és ekkor még nem beszéltünk az apróvadban, védett fajokban okozott kárról. Az állomány szabályozása egyértelműen a következő évi szaporulatot adó kocalétszám csökkentésével érhető el. Fontos azonban, hogy ezt abban az időszakban tegyük, amikor ez vadgazdálkodási és vadászetikai szempontokból is egyaránt elvégezhető!

Forrás: KO