terepmotorosok quadosok az erdőbenIgyekeznek kiszorítani a védett erdőből a quadosokat, terepmotorosokat. A rendszám sokat segítene.Vadászidényben is motorzúgástól hangos az erdő. A langyosodó februárban gyakran keresztezték a tarvad után cserkelő vadászok útját berregő motorosok. Nem szívderítő, amikor golyóspuskával a kézben figyel az ember, aztán a várt borjú vagy suta helyett kerekesek érkeznek a keresztúton. De most, a jó idő beköszöntével sem csak a kirándulók szaporodnak meg az erdőkben. Gyűlnek az illegális terepmotorosok, quadozók is.

A kijelölt pályákat használóktól senki sem sajnálja az extrém szórakozást, ám a tilosban járók ugyancsak sok fejtörést okoznak a rendőrségnek és az erdőgazdáknak. Márpedig az ifjak nem sokat teketóriáznak, igyekeznek minél többször használni az ajándékba kapott járgányt. Lehetőleg a közeli erdőkben. Tapasztalni lehet ezt a Baja és Kecskemét közötti erdőkben éppen úgy, mint a dunántúli sűrűben. Persze, nemcsak gyerekek, de vadra leső felnőttek is járják a rengeteget.

– Orvvadászatra rendkívül praktikusak ezek a rendszám nélküli járgányok. Meglövik a vadat, elszelelnek, később pedig autóval visszatérnek a helyszínre a rapsicok. De veszélyesek önmagukra és a kirándulókra, a tanyasi körzetekben lakókra is a terepjárgányokat túráztatók. A balesetek elkerülése és a bűnmegelőzés érdekében fontos, hogy mielőbb rendszámot kapjanak a quadok és a terepmotorok, hogy azonosítani lehessen a járműveket és a tulajdonosokat – véli Miklós Károly, a Bács-Kiskun Megyei Vadászkamara titkára. Szerinte a jogszabályok módosítására, országosan egységes szabályozás bevezetésére van szükség. A megyében egyébként már évek óta együttműködik a rendőrség és a vadászkamara a tilosban járók kiszorítása érdekében.

Akadnak olyanok is szép számmal, akik a kijelölt helyeken berregnek. Pozitív példa
A napokban írt alá együttműködési megállapodást a Duna–Dráva Nemzeti Park a vadászkamara és a vadásztársaságok szövetsége Baranya megyei szervezetével. Závoczky Szabolcs, a nemzeti park igazgatója hangsúlyozta: a vadászok – akik ellentétben a természetvédelmi őrökkel nem rendelkeznek hatósági jogosítványokkal – a környezetvédők „kinyújtott karjai” lehetnek. Értékes információkkal szolgálhatnak a nemzeti park munkatársainak a bejárt területről.

Bács-Kiskunban és a Dél-Dunántúlon is tartottak korábban összehangolt akciókat a rendőrség, az erdészet és a természetvédelmi hatóság munkatársai azokon a helyeken, ahol gyakran felbukkannak a quadosok, terepmotorosok. Ha védett területen lelnek illegális járművekre, akár több száz ezres nagyságú bírságot is kiszabhatnak a tulajra. Sőt a gép elkobzására is mód nyílhat. Ugyanakkor valamennyi érintett úgy véli: a párbeszédnek nagyobb szerepe van a konfliktusok rendezésében, mint a büntetéseknek. 

Profik és amatőrök
A profi quadosok, terepmotorosok általában a kiépített pályákat részesítik előnyben. Az amatőrök vagy a túrázók viszont gyakran a természetbe mennek kipróbálni gépeiket, ilyenkor kerülhetnek védett területekre. Az illegális motorosok, quadosok nemcsak a növényzetet károsíthatják, hanem a vadállomány mellett a kirándulókra is veszélyt jelenthetnek.

Forrás: Baol