megérkezett az első gólyaŐrség - Magdi néni, őriszentpéteri lakos vette észre az első példányt, az Őrség első 2009-es visszatérő gólyája egyelőre nem állt neki fészke tatarozásnak. Lacó Jenőné Magdi néni, őriszentpéteri lakos vasárnap délutáni megfigyelése alapján hétfőn reggel jelezte a nemzeti park természetvédelmi szakembereinek, hogy megérkezett az Őrségbe az első gólya. 


A madár a nagy nedves réteket, árvízi kiöntéseket keresi fel, máris ellenőrzi a régi fészekállományt, igaz a tatarozásnak nem fogott még neki. Ahol gólya van, ott minden van  - mondja Márkus Ferenc az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. 

- Ugyanis a gólya, úgynevezett esernyőfajnak számít, jelzi az élőhelyi és táji gazdagságot a szakemberek szemében - teszi hozzá. 

Miért? 

- A gólyák csak ott tudnak fészkelő állományt kialakítani, ahol a természetközeli élőhelyek, folyó árterek, patak menti rétek, mocsarak, nem túl vegyszerezett mezőgazdasági területek állnak még rendelkezésre, mert táplálékát  a madár - lótetűk, tücskök, hüllők, kétéltűek, apró rágcsálók - itt tudja összegyűjteni. Általában az erős hímek, ritkábban idős tojók érkeznek először vissza Afrikából. Elfoglaják a legjobb élőhelyeket és fészkeket, párt csalogatnak maguk mellé. A fiatalabb, kezdő példányoknak vagy meg kell küzdeniük a jó lakásért, vagy a szerényebb körülmények közül kell választaniuk. Vannak olyan szingli egyedek, amelyek a második, harmadik évükben még nem is költenek, csak kísérletezgetnek a párba állással, keresik az alkalmas körülményeket a jövő számára. Egyes fiatalok, pedig egyenesen ott maradnak Afrikában, facér csapatot alkotva táplálkoznak és csak a harmadik évükben jönnek vissza szülőhelyükre költésbe kezdeni. 

A gólya magyar nép madara, minden egyed és fészek védelme fontos.

Forrás: Vas Népe