mérgek miatt hullanak a vadakSorszámozhatnám a cikket a vadkárokról, de nem akarok kákán csomót kereső ember lenni. Így a mai meglátással befejezem az ilyen hangú írásokat.Néhány mondatot írok a vadállományban keletkező károkról, amelyeket a mérgek tilos vagy szakszerűtlen felhasználása okoz.
Időszerű téma, itt a tavasz, a mezőgazdaságban megkezdődnek a munkálatok.
Nem egy példa volt már arra, hogy a földeken az egérlukak mellett mérgezett gabona őzek pusztulását okozta, vetéskor a kihullott mérgezett mag fácánok, vadkacsák halálát hozta.
A képen látható vadkacsapár pusztulását három-három Furadannal mérgezett csávázott kukoricaszem okozta, amelyek a parcella végén estek ki a vetőgépből. A kiskacsák kétszáz méterre, a csatorna partján várták őket, hiába.
A károk pedig nagyok, egy őz ára 200 000 dinár, a vadkacsa 5000 dinárba kerül. Mennyi érték veszik el a nemtörődés miatt.
Megint fel lehet tenni, a kérdést: mi a teendő?
Törvények, előírások léteznek, amelyek tiltják, szabályozzák a mérgek gyártását, forgalmazását, felhasználását, csak be kellene ezeket tartani. A felügyelőségek munkája ezt véghez vinni, csak hát...
A másik lényegesebb, környezetünk növény és állatvilágának megőrzése, ami csak rajtunk, embereken áll. Ne legyünk tétlenek.

Forrás: Magyar Szó