vadászfegyverA leselejtezett és hatástalanított honvédségi fegyvereket ládaszám vették és vitték a piacra a civilek, az alvilági körök meg ezerszám vásárolták és élesítették vissza a nagy tűzerejű pisztolyokat és karabélyokat. Manapság pedig interneten juthatunk a legkönnyebben Kalasnyikovhoz, vagy Parabellumhoz, szinte mindenre lehet licitálni.
amd gépkarabély alkatrészekKönnyedén lehet fegyverhez, fegyveralkatrészhez, lõszerhez jutni manapság a legnagyobb hazai internetes aukciós oldalon, írja az indexveszprem.hu. Ha alaposabban megnézzük a vatera.hu megfelelő kategóriáit, valóban hozzávetőleg ezer olyan aukciót találhatunk, amikben az eladók valamilyen lőfegyvert, vagy azzal kapcsolatos holmit kínálnak megvételre. Így például amikor legutóbb végigböngésztük, 127 darab termék volt a "Sport, fitness > Military, Nem engedélyköteles lõfegyverek > Hatástalanított fegyver" kategóriában, 289 termék a "Gyűjtemény > Militária > Egyéb 20. század > Lõfegyver" kategóriában és 531 darab termék a "Gyűjtemény > Militária > II Világháború (1939-1945) > Lõfegyver" kategóriában.

Ezeket javarészt hatástalanítottként árulják eladóik, de mint azt egy egykori hivatásos katona az Indexnek elmagyarázta, akad köztük jó pár olyan tétel, ami illegálisnak mondható, a hatályos jogszabályokba ütközik, ha magánszemély tart ilyet otthon, vagy üzeletel vele. Kis túlzással megvásárolható például alkatrészenként egy komplett AMD—65 gépkarabély, ami 1965. óta van rendszeresítve a Magyar Honvédségnél. Az egyik fődarabról, egy zárról a következőket mondja Norbert: "az eladó azt írja hatástalanítva, ütõszeg hiányzik. Halvány lila gõze nincs arról mi az, hogy hatástalanítás. A zár homlokfala le kellene, hogy legyen köszörülve 45 fokos szögben, az ütõszeg furatot pedig le kellene hegeszteni."

Egy ránézésre ártalmatlan, földből előkerült rozsdás vasdarab a szakértő szem számára balesetveszélyes fegyvermaradvány. "Látszik, hogy fölhúzott állapotban van, biztos hogy nem hatástalanították, valószínűleg a lőszer is benne van még, ami ha megpiszkálják, bármikor felrobbanhat. Ha ilyesmit talál valaki, a jogszabályok szerint köteles bejelenteni, és gyakorlatilag hozzá sem nyúlhat, míg a rendőrség el nem viszi megsemmisíteni. Még hazavinni is tilos, nemhogy aztán áruba bocsátani!"

Forrás: Index