szigeti farkasÖt éve figyeli egy amerikai kutató azt a farkasfajt, amelyik Alaszka déli részétől a Vancouver-szigetig található meg. Az állatok kiválóan alkalmazkodtak a vízi életmódhoz, a szakértő szerint a legújabb tengeri emlősnek is tekinthetjük őket.
Az Eco Worldly értesülései szerint a környezetvédelemmel foglalkozó Raincoast Conservation Alapítvány kutatása mutatott rá az új faj kialakulására, ugyanis egy öt éven át tartó vizsgálat során mérték fel a közönséges szürke farkas és a partok közelében élő, vörösesbarna szőrű változat eltéréseit.

„Kijelenthetjük, hogy tényleg szigeti farkasokról van szó” – magyarázta a kutatást vezető ökológus, Chris Darimont, a University of California Santa Cruz szakértője. „A szigetek közötti utat úszva teszik meg, s mivel ezen a környéken csak kisebb testű szarvasok élnek, ezért fő élelemforrásukat szintén a tengerből szerzik meg. Elejtenek kisebb fókákat, lazacokat, vagy akár partra vetett bálnákat is. A teljes táplálékok körülbelül háromnegyede tehát a vízből származik. Kijelenthetjük, hogy a legújabb tengeri emlős megjelenését láthatjuk.”

Az alapítvány becslései szerint néhány ezer élhet a tengeri életmódhoz alkalmazkodó farkasfajból, azonban komolyan veszélyezteti őket lakhelyük méretének zsugorodása és a lazacpopuláció ritkulása. A farkasokat ráadásul engedély nélkül lehet vadászni az Egyesült Államokban, ez pedig nem ígér sok jót az újonnan felfedezett változat számára.

Forrás: HVG