radarral vadászik a szakállasbagolyTöbb szempontból is egyedülálló a hazánkban eddig egyedülálló szakállas bagoly, amelyik most költözött a veszprémi vadasparkba: nem épít fészket, csak elfoglalja a lakatlan madárodúkat, a vadászathoz pedig radarként használja a nyakán körbefutó tollgallérját.
Szakállas bagoly költözött a veszprémi állatkertbe. Hazánkban csak a Kittenberger Kálmán Növény– és Vadasparkban látható ilyen állat. Az éjszakai madár a prágai állatkertből érkezett a királynék városába.

Még fiatal, tavaly májusban bújt ki a tojásból - A ritka példány jól érzi magát, nagyon jó az étvágya – mondta el lapunk kérdésére Lukács Vera az állatkert szóvivője. A szakállas baglyok az északi területeket kedvelik, Európa, Ázsia és Amerika északi részén is megtalálhatók. A madár különlegessége, hogy nem épít saját fészket, más madarak, például a héja vagy az egerészölyv elhagyott lakását foglalja el. A fején lévő különleges tollkoszorúnak vadászat közben veszi hasznát, ez ugyanis a füléhez irányítja a talaj felől érkező hangokat. Télen magányosan él, de ahogy kitavaszodik, családot alapít és nagyobb, laza csoportokban is szívesen tölti idejét, éppen ezért az állatkert dolgozói hamarosan társsal szeretnék megörvendeztetni az új jövevényt.

Forrás: Borsonline