malacos kocára tilos vadászniVADÁSZAT | Nem veszélyezteti az ártéri vadvilágot a hat méter körül mozgó Duna. A kocákat viszont félteni kell a kocavadászoktól. Április közepén, az őzbakvadászattal indul a szezon. Legalábbis idén, miután az Európai Unió nyomására betiltották hazánkban a korábban március elsején kezdődő szalonkázást. A gemenci erdőgazdaság munkatársai egyelőre a vízállás-előrejelzést lesik árgus szemekkel. Magas a Duna, de a hat méter körüli víz nem okoz jelentős gondot. Újabb árhullám azonban nem hiányzik.

– Nincs nagy baj az ártérben. Közlekedni nehézkes a mélyebben fekvő területeken, de a fa zömét már kihoztuk. Néhány vadmalac bizonyára odaveszett, ha nem vezette ki őket időben magasabb területekre a koca. Ez azonban nem számottevő. Lessük az előrejelzést, s reméljük, nem lesz nagyobb árvíz – válaszolta érdeklődésünkre hétfőn Fodermayer Vilmos. A Gemenc Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője azt is elmondta, hogy az öregebb őzbakok megkezdték agancsuk letisztítását, a területi vadőrök figyelik őket. – Nem érezteti egyelőre hatását a gazdasági válság, nagyon sok vendég jelentkezett gemenci vadászatra. Zömmel külföldiek, de hazai nimródok is jönnek szép számmal. Telt ház lesz április 15-étől.

Ugyanakkor a szeptemberi szarvasbika-vadászatra is 90 százalékos foglaltsággal bírunk. A törzsvendégek már tavaly, elutazásuk előtt szerződtek velünk – tudtuk meg az osztályvezetőtől. Hiába, a gemenci gímek bőgése nemcsak a szarvastehenekre, hanem a puskásokra is mindig nagy hatással van.

Nagyüzem van a Bács-Kiskun Megyei Vadászkamaránál is. Ezekben a napokban váltják ki a tagok a márciustól jövő év február 28-áig érvényes vadászjegyet. – Tavaly 3473 jegyet adtunk ki, de idén is háromezer fölött vagyunk már. Ami a vadászatot illeti, minden adódó alkalommal felhívjuk a figyelmet arra, hogy májusig tilos kocát lőni. Fialás után két hétig néha egyedül hagyják a malacokat, mikor kimennek falatozni a szóróra.

Ilyenkor áldozatul eshetnek a figyelmetlen vadásznak, aki csak azt látja, hogy nagy testű, magányos vaddisznó vált ki a sűrűből. Szürkületben a vemhesség is nehezen állapítható meg. Ezért is fontos, hogy csak a kis testű süldőket lőjék a puskások – hangsúlyozta Miklós Károly, a megyei vadászkamara titkára. Hozzátetette: a kirándulók is legyenek óvatosak, hiszen a malacos kocák veszélyesek lehetnek.

Forrás: Baon