már nem veszélyeztetett a szürke farkasStabilizálódott a szürke farkasok létszáma az USA északi részén. A vadászat esetleges újbóli engedélyezése miatt összecsapott a szövetségi kormány a civil szervezetekkel.
A farkasokat az Egyesült Államok területén korábban csaknem kiirtották, szinte teljesen eltűntek korábbi élőhelyeikről. Az 1990-es évek közepe óta azonban nagyszabású visszatelepítési programot hajtottak végre a Sziklás-hegységben. Kanadából hozott farkasokat telepítettek be a területre, sikeresen. Azóta évente átlagosan 24%-kal gyarapodott a farkasállomány Wyoming, Montana és Idaho államokban.

Az idén télen az amerikai Sziklás-hegység északi részén 1600 farkast számoltak össze, és becslések szerint a farkaspopuláció létszáma eléri a 2000-et. Ed Bangs, szövetségi biológus, az amerikai hal- és vadállomány védelmével foglalkozó szolgálat munkatársa, aki részt vett a visszatelepítési programban, kijelentette, hogy a tavalyi évben már csak 8 százalékkal emelkedett a farkaspopuláció létszáma. Mindez arra enged következtetni, hogy a farkasok elérték azt a számot, amely a terület eltartó képessége alapján elérhettek, tehát stabilizálódott az állatállomány. Bangs szerint az említett három államban a farkasok betöltötték elsődleges természetes élőhelyeiket.

Szövetségi hivatalnokok bejelentették, hogy a szürke farkasok immár lekerülhetnek a veszélyeztetett fajok listájáról a három államban. Különböző állat- és természetvédelmi szervezetek bejelentették tiltakozásukat, és jelezték, a szándékot a bíróságon is megtámadják majd. A helyi farmerek, akik a jószág-állományukat kívánják megvédeni a ragadozóktól régóta igénylik a farkasok vadászati tilalmának feloldását. Egy korábbi terv szerint korlátlanul lehet az ordasokra vadászni addig, amíg a populáció létszáma 450 fölött marad. Ez után a kilövések csak korlátozottan folytathatók. Amennyiben az állomány 300 alá esik, teljesen betiltják a vadászatot. A 300-as létszám már a genetikai sokféleséget is veszélyeztetné. A civil szervezetek attól tartanak, hogy az újbóli vadászat a végre megerősödött állományt ismét veszélybe sodorja. Bangs szerint biológiai értelemben teljesen indokolt, hogy a szürke farkas az adott területen lekerüljön a listáról.

Forrás: NGO