detektoros emberek vadásznak a kincsekreTolna megye jó vadászterület. A rendőrség azonban kiemelten figyel a detektoros emberekre. Mindenkinek megvan a profilja.
Bonyhád környékéről származó bronzkincs fotója tárul az olvasók elé a műemlékekkel foglalkozó szaklap legutóbbi számában. Mint a képaláírásból kiderül, a több ezer éves, míves tárgyak jelenleg ismeretlen helyen találhatók. Ezeket az egyedülálló régészeti emlékeket ugyanis fémkeresős kutatók hozták a felszínre. Természetesen törvénytelenül.
– A megye jó vadászterület a fémkeresős fosztogatók számára – mutatott rá dr. Gaál Attila, a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum igazgatója. – Nagyon sok a bronzkori, kelta, avagy római kori emlék. Lehetne sorolni a helyszíneket, de hadd ne adjak tippeket. Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy a tippadás veszélye igen magas szinten áll fenn. A kormány ugyanis nemrég utasította a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, hogy tegye közzé a Magyarországon található régészeti lelőhelyek listáját.

 A régész szakma a terv ellen egyöntetűen tiltakozott. Dr. Gaál Attila szerint más sem kellene a fémkeresős kutatóknak, mint ez a tálcán kínált útbaigazítás: az igazgató reméli, hogy ez a rendelkezés nem lép életbe. A detektorral böngészgető személyeknek érdemes tisztában lenniük azzal, hogy készülékeiket elkobozhatják. Máté Dezső r. alezredes, a megyei rendőrfőkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta: fémkeresőt ugyan lehet otthon tartani, de aki kint a szabadban – engedély nélkül – ezzel kutakodik, az számítson rendőri ellenőrzésre. – A megyei múzeummal megállapodást kötöttünk, melynek értelmében egymást támogatva lépünk fel az illegális kincskeresők ellen – közölte az osztályvezető.

Forrás: Teol