rózsaszínű elefántbébiRózsaszínű elefántbébit kapott lencsevégre egy természetfotós Botswanában, az Okavango-folyó deltájában – tudósított a BBC.
A szakértők szerint a rózsaszínű kiselefánt, amely egy kb. 80 egyedet számláló elefántcsorda tagja, valószínűleg albínó. Az albínó elefántok ugyanis nem feltétlenül fehérek, inkább barnásvörösek, esetleg rózsaszínűek. Érdekes, hogy az ázsiai elefántok között viszonylag sok az albínó, nagyobb testű afrikai rokonánál viszont ez nagyon ritka jelenség.

„Közel egy évtizede tanulmányozzuk az elefántokat Botswana ezen részén, ám ez az első dokumentált eset, amikor albínó elefánt tűnt fel itt” – nyilatkozta Mike Chase ökológus, az Elefántok határok nélkül (Elephants Without Borders) elnevezésű jótékonysági alapítvány igazgatója, aki eddig mindössze három albínó elefántról hallott, amelyek a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban születtek.

Az albínó elefántborjú bőre nagyon érzékeny, s ezért az életben maradási esélye csekély. A perzselő afrikai napfény ugyanis vakságot és bőrelváltozásokat okozhat. Chase szerint az állat nem fogja megérni a felnőttkort. Az elefántok azonban hihetetlenül intelligensek, alkalmazkodók, és valóságos túlélőművészek. Az Okavango-delta védelmet nyújthat a kicsinek. A fák árnyékában meghúzódva vagy a vízben fürdőzve elkerülheti a gyilkos sugarakat. Meghempereghet az iszapban is, amely a bőrére tapadva és rászáradva szintén erős védelmet nyújt. A mindössze két vagy három hónapos borjú máris megtanult valamilyen szinten alkalmazkodni: az anyja árnyékába húzódik. Ez növelheti a túlélés esélyeit – emelte ki Chase.

Forrás: NGO