erdőfelújítás a mecsekbenGőzerővel folyik a szokásos, évi erdőfelújítás a Mecsek erdeiben: a Mecseki Erdészeti Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy az erdőterületek – úgy, ahogy több évtizede – ezek után is növekedjenek – olvasható a PANNONPOWER HOLDING Zrt. és a Mecseki Erdészeti Zrt. közös közleményében.

Magyarországon jelenleg is törvény írja elő, hogy a kitermelt erdő helyén azonnal meg kell kezdeni az erdőfelújítási munkálatokat. A Mecseki Erdészeti Zrt. által kezelt erdőkben ez évente körülbelül 450 hektáron folyik. Sok esetben mindez több évig tartó, természetes folyamatokat kihasználó tevékenység. A fakitermelések tervezése során a szakemberek arra törekszenek, hogy az erdő a kitermelés után folyamatosan, természetes úton, az ott termett makkból újuljon meg. A természetes úton felújított erdőterületek aránya meghaladja az 50 százalékot. Ahol nincs természetes újulat, ott az erdészek mesterségesen, makkvetéssel, vagy csemeteültetéssel pótolják a hiányt. Így minden kivágott fa helyén mintegy 30-50 db csemete kezdi meg életét. Ez az erdészet területein összesen több, mint 4 millió fa.
Baranya erdeiben – így többek között a Mecsekben – ilyenkor gőzerővel folynak a felújítási munkák. A tavalyi évben összegyűjtött, majdnem négymázsányi makk mellett kétmillió csemete kerül a helyére idén.
A fiatal csemetéket sokáig kell az állatoktól védeni, az erdőjárók sokszor találkozhatnak az ilyen célra rendszeresített kerítésekkel.
Az erdészeti szakemberek általában kapával vetnek, a csemetét úgynevezett ékásóval, a nagyobb méretűeket kézi, motoros gödörfúróval juttatják a helyükre – ahol azonban lehet, gépekkel segítik a munkát. Itt szerepet kap Scholtz Péter erdész újítása is, az úgynevezett pásztás talajelőkészítő és makkvető gép is, amely rendkívüli módon felgyorsítja a munkát.

Forrás: ForestPress