fatolvajoktól foglaltak le gépjárművetA határban közlekedő gyanús autót vettek üldözőbe a Ráckevei Erdészet munkatársai. A menekülők néhány kilométer múlva kiszállva autójukból, gyalog menekültek el. A kiérkező rendőrség a gépjárművet és a benne lévő közel egy tonna faanyagot lefoglalta – tájékoztatta a ForestPress-t Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Zrt szóvivője.

A határban közlekedő gyanús autóra lettek figyelmesek a Ráckevei Erdészet dolgozói 2009. március 24-én. Az erdészek az autót megközelítve észlelték, hogy az akác tűzifával van megrakva.
A gyanús autó a kollégákat meglátva menekülni kezdett, de az erdészek üldözőbe vették. Néhány kilométeres üldözés után a menekülő két fiatalember az autót a ráckevei Dankó utca és a szeméttelep között hátrahagyta, és gyalog menekült tovább.
Az erdészek a visszahagyott autónál várták meg a kiérkező rendőrséget, akik a falopás céljára átalakított gépjárművet lefoglalták. Az autóból 910 kg részben ipari felhasználásra is alkalmas akác faanyag került elő.
A lefoglalt faanyagon tapasztalt egyedi döntéstechnika alapján feltételezhető, hogy az elkövetők több korábbi falopással is kapcsolatba hozhatóak.
A Pilisi Parkerdő Zrt. területéről évente 1000-1500 m3 fát lopnak el részben saját fűtési, részben továbbértékesítési céllal. A fatolvajok nemcsak évi 20-25 millió forintnyi közvetlen anyagi kárt, hanem felbecsülhetetlen értékű természeti kárt is okoznak a még nem vágásérett vagy éppen védett állományok megtizedelésével. Az egyre durvább módszereket alkalmazó fatolvajok ellen - emlékezetes, hogy tavaly ősszel fatolvajok rálőttek az erdészet egyik munkatársára - a társaság a rendőrség segítségével tud egyre hatékonyabban fellépni.

Forrás: ForestPress