rókaimmunizációZalaegerszeg - Áprilisban kerül sor a rókák veszettség elleni immunizációjára. A állateggészségügyi szempontból fontos tavaszi immunizációs kampány tudnivalóiról tartottak tájékoztatást a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalban.
Zala megyében április 7-13. között kerül lebonyolításra a vakcinák kijuttatása, ebből most a megye egy kisebb, északi része kimarad. 

Zalában Kaposújlakról felszálló repülőről végzik e tevékenységet, a gépből a meghatározott területek fölött kiszórják a vakcinázott csalianyagot. 

A megyében működő vadgazdálkodók, vadászatra jogosultak képviselőit szerdán az immunizációval kapcsolatos tennivalóikról tájékoztatták az MGSZH-nál. Mint dr. Heltay István, a veszettség elleni immunizációt lebonyolító Hubertus Kft. ügyvezetője elmondta, a kampány előtt az érintett területekre a szükséges információs anyagokat kell eljuttatniuk, melyeket át is adtak a vadgazdálkodóknak. 

A vakcinázás kezdetétől a befejezését követő két hét alatt a kerületi főállatorvosok ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el. 

Országosan egyébként 46 ezer 326 négyzetkilométer területet fed le a veszettség elleni immunizáció, elsősorban az ország déli határvidékét, keleten a Nyírségig, nyugaton Vas és Zala megyéig. 

A vadászatra jogosultak másik kötekezettsége a veszettség elleni immunizációval kapcsolatban az állategészségügyi hatóság által meghatározott számú, az ellenőrző vizsgálatokhoz szükséges róka elejtése, és eljuttatása. Átlagosan 2500 hektáranként kell egy-egy felnőtt példányt mintaként elejteni, ami azt jelenti, hogy a megyében összesen 152 rókát kell erre a célra elejteni a vakcinázásban érintett területeken júniustól szeptember végéig. Az ezen kívül eső területeken pedig a Hubertus Kft. által megküldött értesítéstől jövő február végéig kell a mintagyűjtést elvégezni.

Forrás: Zalai Hírlap