vadászjelenet régrőlA legősibb koroktól és kultúráikból számtalan írásos és tárgyi dokumentum igazolja a vadászat jelentőségét a mai napig, még akkor is, ha eredeti célját, az élelemszerzést már régóta elveszítette. A csallóközi "vadászmezőkön" jártunk...
A vadászat a természet védelmével kezdődik, a vadállomány-gondozással és etetéssel folytatódik és csak ezt követi a vadászati jog, vagyis a vadak kilövése – kezdi válaszát az elmúlt vadász szezon mutatóit firtató kérdésünkre Jozef Bielik, a Szlovák Vadászszövetség Dunaszerdahelyi Járási elnöke.

A kérdéses időszak eredményeit jónak értékeli, mivel sikerült betartani a tenyészet és vadászat tervezetét. Kisebb problémákról számolt be a őzállomány egészségi állapotát illetően, amelynél vírusos-daganatos betegség bukkant fel. Az ilyen bőrbetegség kezelése megosztotta a vadászokat, akiknek egy része a természetre bízta volna a gyógyulási és egyensúly-helyreállítási folyamatot. „Vannak, akik szerint ezek a példányok úgyis elhullanak vagy ragadozók végeznek velük, esetleg a kilövésük is segít a betegség terjedésének megállításában. Ez azonban csak részben igaz, ezért arra kértük az összes szervezetet, hogy ha ilyen állattal találkoznak, jelentsék a járási központban“ - összegezte Bielik. A szarvasállománynál is betegség ütötte fel a fejét, amelyet ezekben a februári napokban próbálnak gyógyszerrel kevert takarmány segítségével kezelni.

Az elnök pozitívan értékelte a vadnyúlállomány állapotát, amely az elmúlt évekhez képpest sokat javult a megőrzési programnak köszönhetően, amit egyébként 2010-ig folytatni szeretnének. „A fácánok védelme szintén vadászaink kezében van, akiknek a száma a dunaszerdahelyi járásban 1476. Ők 46 vadászszervezetbe tömörülnek, és 95 ezer hektáron fejtenek ki vadász és természetvédelmi tevékenységet. Nagyon aktívan bekapcsolódnak a társadalmi munkákba, különböző akciók szervezésébe“ - nyilatkozta Jozef Bielik.

A végére már csak a tavalyi év vadelejtési statisztikájval maradunk adósok. Amely számokról azonban egyelőre Gaál Beáta, a körzeti erdészeti hivatal munkatársnője még nem tudott beszámolni, mert a vadászszervezetek ezekben a napokban összegzik eredményeiket és veszik számba az elejtett vadak számát.

Forrás: Parameter.sk