a vadászat örömeMióta világ a világ, az ember mindig vadászott és vadászni is fog. Kezdetben állatokra, majd egymásra. A férfi a nőre, és napjainkban egyre inkább a nők a férfiakra.
A vadászat létszükséglet, passzió és sportág. Ugye ismerős a zsákmányszerzés első öröme, és a férfitársak elismerése a „nagy vad” elejtése után? Talán ez lehet az első mozzanata annak a folyamatnak, ami a vadásszá válás útján mérvadó lehet és elindíthat. Az emberek véleménye a vadászatot illetően sajnos felszínesnek bizonyul. Valójában semmi köze az agresszióhoz és a kegyetlenkedéshez. A vadászat elsősorban azért született, hogy az embert, a tápláléklánc csúcsát az életben maradásához szükséges húsféleségekkel ellása. Az évszázadok során azonban meghaladta ezt a szerepkört és a hobby, a sport világába emelkedett.

A vadászattal kapcsolatban mindig megoszlottak a vélemények: azok, akik űzik örömüket lelik benne, és magasztos életérzés jelének tekintik, az állatvédők pedig ferde szemmel nézik az állatok gyilkolását. Az, aki átélte már a vadászat minden egyes pillanatát, tudja, hogy valójában nem a gyilkolás élvezetéről van szó. Egy vadásznak, a vadászat során szigorú szabályokhoz kell alkalmazkodnia. A törvényes vadászat nem minősül bűntettnek vagy gyilkolásnak, sokkal inkább arra szolgál, hogy fenntartsuk az egyensúlyt a húsevő és a növényevő állatok között. A vadállomány folyamatos ellenőrzés alatt áll, ami a vadászható állatok számára is vonatkozik. A vadászokat jobban érdekli maga a vadászt technikájának elsajátítása, a természetközeliség, a mozgás, a friss levegő, mint maga az elejtett vadak száma. A vadászatra vonatkozó egyik legfontosabb törvény szerint, nem szabad egy olyan állatra lőni, ami óvóhelyén tartózkodik vagy éppen vizet iszik. Természetesen ezen kívül még számtalan írott és íratlan szabály létezik, melyet a vadászat alkalmával illik és be is kell kell tartani.

Ez a sport csak külön erre a célra kijelölt területen hajtható végre, ami a hatóság ellenőrzése alatt áll. A törvénytelen vadászatot Romániában is szigorúan büntetik. Amennyiben úgy érzed, hogy ez a sport lenne a neked leginkább megfelelőbb, készülj fel arra, hogy nagyon költséges hobbyról van szó. Akár több ezer eurót is kihúzhat a zsebedből, ráadásul néhány hónapba is beletelik amíg a szükséges engedélyekhez hozzájutsz. Az engedély megszerzéséhez elsősorban jó egészségi állapotnak kell örvendened, és büntetlen előéletűnek kell lenned. Az engedély megszerzéséig jó néhány lőtéri gyakorlaton is részt kell venned. A tanulási időszak egy többnyire nehéz, a vadászat technikai részére vonatkozó vizsgasorral zárul: fegyverhasználat, nyomkeresés, a vadászat tilalmi időszakára vonatkozó ismeretek megszerzése stb. Csak a szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzése után vehetsz egy a rendőrség által is engedélyezett fegyvert a kezedbe. A legfontosabb ebben az esetben is az alapos felkészülés és a gyakorlat.

A vadászatot valójában egy férfias sportágnak tartják. Tapasztalataim alapján úgy gondlom jó lenne, ha a nők is kipróbálnák, ezt a fegyelmet, összpontosítást igénylő és kitartásra tanító sportágat. A vadászok hihetetlenül sok szertartással és szokással ünneplik a természet adta zsákmány elejtését vagy az új tagok vadásszá avatását. Ezek a szokások többnyire térségről-térségre változnak. Természetesen a vadászatnak is vannak bizonyos viselkedési szabályai. A vadászat egyfajta magatartás, világnézet, ami egy adott öltözetet és viselkedést is megkíván. Egy életérzés, mely természet közeliséget, ésszerűséget, hitet, tehetséget, sok gyakorlatot és önuralmat igényel. Lehetőségeidhez mérten gyűjts minél több trófeát, azoknak a nőknek pedig, akik még nem próbálták, a legszívélyesebben ajánlom. Higgyétek el, felejthetetlen élménnyel gazdagodhattok.

Forrás: Impulzus.ro