mecseki erdészeti zrt vadgazdálkodásTalán kevesen tudják, de a Mecseki Erdészeti Zrt. saját területén nem csak erdő-, de vadgazdálkodással is foglalkozik. Önálló jogon foglalkoznak vadászattal, saját, hivatásos embereikkel, de a trófeák 80 százalékát vendégek viszik haza. Hogy mennyire, nem derült ki, de nyereséges az üzletág.
A mecseki erdészet több mint 32 ezer hektáros területével a legnagyobb honi vadgazdálkodók közé tartozik. A részvénytársaság ugyanis nemcsak az erdőért, de lakóiért is felelős. Azaz az ő feladata a vadakról való gondoskodás. Nem társaságra bízták, hanem önálló jogon foglalkoznak saját területükön a vadászattal. A vadgazdálkodás - kissé leegyszerűsítve a dolgot - az etetés-itatás-selejtezés tengelyek körül mozog. Az utóbbit szigorú szabályok tartják mederben, elsősorban a megyei és országos vadlétszámról rendelkezők, van, amelyik 10 évre előre alsó és felső határt szab a kilövésnek.

Mint megtudtuk: a társaságnak vannak hivatásos vadászai, de a kilövésre szánt állomány 80 százalékát vendégek kapják puskavégre. Persze, az ideális a 100 százalék lenne, de ezt nehéz belőni. Azt nem tudni, hogy pontosan mekkora bevétellel bír az ágazat, de az bizonyos, hogy eltartja magát. Pontos adatokról nehéz beszélni, mivel a zrt. három vadászháza is termel bevételt.
A 32,5 ezer hektár nemcsak Magyarország szebb - nekünk talán a legszebb - részein fekszik, de nagyon változatos is, magában foglalva a Mecsek, a Zselici dombvidék és a Dráva-menti síkság jelentős részét. A cég honlapjának tanúsága szerint a terület évente 2240 nagyvad elejtését teszi lehetővé. A többség, mintegy 1100 ebből vaddisznó, de 700 gímszarvas és 400 őz is terítékre kerülhet.

A vendégek kívánságuk és pénztárcájuk szerint válogathatnak a vadak közül. Egy őzsuta kilövése 6000 forintba kerül, aminek a költsége nagyobb, mint a bevétel. Egy 11 kilós aganccsal büszkélkedő szarvasbikát viszont nagyjából 2,5 millió forintért ejthet el az ide látogató vadász.

Forrás: PEH