vadászkutya vizslaA régi mondás szerint eb a vadász kutya nélkül. Valóban nagy igazság, sokat segíthet a vadászaton a gazdájával összhangban, jól dolgozó vadászkutya. Sokféle célra használnak vadászkutyát, elengedhetetlen hozzátartozója a kotorékozásoknak, a nagyvadhajtásoknak, utánkereséseknek és persze az apróvadvadászatoknak is. Magyarországon a vadászati alkalmassági vizsga (VAV) szabályzata rendelkezik a gyakorlatban használt vadászkutyafajták vizsgakövetelményéről. VAV-vizsgát a megyei vadászkamarák, illetve külön szerződés alapján a tenyésztőszervezetek rendezhetnek. Külön vizsgát szerveznek az apróvadvadászaton részt vevő vizslák, retrieverek, a vaddisznós kutyák, az utánkeresésre használt kutyák, a kotorékebek és a ragadozó madár alatt dolgozó vadászkutyák részére is. Ekkor nemcsak a vadászkutyák vizsgáznak, hanem a gazdáik is.

Először maguknak a vadászoknak kell a vadászkutya vezetéséhez szükséges szakmai ismereteket elsajátítani. Április 4-én induló képzésünk elsősorban a vadászkutyát vezető vadászok részére indul, hiszen a kutya a legritkább esetben tesz sikeres vizsgát felkészítés nélkül. Az apróvadra leggyakrabban használt vizslák esetében a bírók a kutyát 11 feladat elvégzése alapján, meghatározott pontszámokkal minősítik, súlyos esetben a vizsgáról kizárják. A kutyának viselkedni kell lőállásban, vadkeléskor. Szempont a fegyelmezett láb melletti követés, a visszahívhatóság, a megállíthatóság.

fontos a jól dolgozó vadászkutya

Értékelik a keresést, az irányíthatóságot, a vad jelzését, a sebzett és a lőtt vad megkeresését, valamint a vízből való vadelhozást. Az a kutya tesz sikeres vizsgát, amelyiket a feladatok végrehajtása közben nem zártak ki és a teljesíthető összpontszám legalább 50 százalékát megkapta. A sikeres vizsga jó alap lehet arra, hogy a későbbi vadászatokon, másokat nem zavarva, sok örömünket leljük a kutyánkkal való „együttműködésben". Fontos beszélni a vadászkutya vadgazdálkodásban betöltött szerepéről és nem kevés hasznáról is, hiszen a vadat nemcsak eltalálni, meglőni a feladata a vadásznak, hanem azt megfelelő módon birtokba venni, terítékre hozni is.

Sok millió forintos vadhús- és trófeaérték mehet veszendőbe a megfelelően dolgozó vadászkutyák hiányában. Vadászati törvényünk ezt a szándékot jelzi és részben támogatja, hiszen a vadgazdálkodó köteles a vadászat alkalmával a vadászterület jellegének megfelelő, vadászatra kiképzett kutyáról gondoskodni és a vadászkutyát tartó és azt a vadászaton rendszeresen vezető hivatásos vadász részére az igazolt tartási költségek felét megtéríteni.

Forrás: KO