kit visz erdőbe a törvényA tulajdonos jogait erősítené az új szabályozás. A vidéki ember mindig a természetben élt. Nem tőle kell félteni az erdőt — véli a szolnoki Luzsi József. A Magánerdő-tulajdonosok és -gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke részt vett a most zöldek kereszttüzébe került új erdőtörvény előkészítésében.

A jelenlegi erdőtörvény ugyan a privatizáció után, 1996-ban született, de szinte kizárólag az állami erdőkre készült — indokolja Luzsi József a jogszabály-módosítást. A szakember szerint a változások elsősorban a tulajdonjog érvényesülését szolgálják, így például bevezetnék a szabad rendelkezésű erdő fogalmát. Eddig jobbára különböző támogatásokból telepítettek erdőket, melyekre különböző kötöttségek, előírások érvényesek. A jövőben, aki saját költségén, minden támogatás nélkül létesít erdőt, annak legyen joga azt az erdőt bármikor letermelni, és akár visszaállítani a korábbi művelési ágat.
Lazítanának az engedélyeztetésen is. Ma ugyanis a tízéves üzemterv alapján évente erdőgazdálkodási tervet kell jóváhagyatni a hatóságokkal. Ez azt tartalmazza, hogy milyen erdőrészletben milyen munkát kell vagy lehet elvégezni. Ezt most leegyszerűsítenék. Ami az üzemtervben benne van, arra csak engedélyt kellene kérniük a gazdálkodóknak. Ha a kérelemre a hatóság nem válaszol 30 nap alatt, akkor elvégezhető lenne a munka.
A másik lényegi változás az őrzési kötelezettség eltörlése. Eddig ha valaki ellopta az erdőt, akkor a tulajdonost háromszoros kár érte. Hiszen azon túl, hogy elveszett a fa, még a hatóság is megbüntette, és saját költségén kellett felújítani az erdőt. Luzsi József szerint a gazdálkodó úgyis megőrzi a tulajdonát. Az esetleges kiskapuk becsukására, hogy valaki feketén értékesítse a fát, bevezetnék a zöldkártyát, így nyomon követhető lenne, hogy a fa honnan származik. Az erdészeti őrszolgálatot, és az erdészeti hatóságot pedig felruháznák megfelelő ellenőrzési jogosítványokkal és szigorítanák, a jelenlegi sokszorosára emelnék a büntetéseket is.
A zöldek viszont aggódnak az erdőkért és nagyobb ellenőrző szerepet szeretnének. A másik vitás pont: a Natura 2000-be sorolt területekre vonatkozó előírásokat is a törvényben szabályoznák a környezetvédők. Ezeken a területeken az unió a természeti értékek megőrzését írja elő, ami a gazdálkodás korlátozásával jár. Luzsi József szerint a korlátozások és az azért fizetett kompenzáció nem áll arányban. A mostani gazdasági helyzetből kiindulva, ha törvényben szabályozzák ezt a kérdést, akkor több, erdővel foglalkozó gazdálkodó is tönkremehet.

Kétmillió hektárnyi erdő Magyarországon
Hazánk faanyag-felhasználása hétmillió köbméterre tehető évente. Hazánk erdői ugyanakkor 13-14 millió köbmétert nőnek. A magánerdő-tulajdonosok a lehetőségeiknek 65 százalékát termelik ki. A rendszerváltás óta pedig az erdőterület 120 ezer hektárral nőtt. Ezt pedig szinte mindet magánszemély telepítette. Ma több mint kétmillió hektár erdő van az országban, mely duplája a Trianon utáninak.

Forrás: Új Néplap