kullancsTolna megye a kullanccsal közepesen fertőzött területek közé tartozik. Érdemes oltással, megfelelő öltözködéssel védekezni a vérszívók okozta betegségek ellen. A kullancs a Lyme-kórt okozó baktériumot és az agyvelőgyulladás vírusát is hordozhatja. Előbbi alattomos betegség, diagnosztizálását szakemberre kell bízni. Ha a kullancs-csípés környékén úgynevezett vándorló bőrpír keletkezik, amely kokárdára emlékeztet a közepén egy csomóval, azonnal orvoshoz kell fordulni, tanácsolta Laufer Éva, az ÁNTSZ egészségfejlesztője. Bár a Lyme-kór ellen nincs védőoltás, ám ha időben gyógyszeres kezelést kap a beteg, maradéktalanul gyógyítható. A kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen viszont van vakcina, ezt a háziorvosnál lehet kérni. A néhány ezer forintos oltóanyagot az ÁNTSZ munkatársa szerint egyre többen kérik, elsősorban természetjárók, vadászok, fakitermelők.

Laufer Éva szerint ugyanakkor senkinek sem árt odafigyelni a kullancsokra, így azoknak sem, akik csak hébe-hóba kirándulnak. A sűrű bozótost nem árt elkerülni, és főként a gyerekeket kell vagy kellene erről lebeszélni. A kullancs ugyanis a tévhittel ellentétben nem ugrik a fáról és főként nem repül, hanem alulról felfelé mászik. Az egészségfejlesztő további védekezésként a megfelelő öltözködést és a kereskedelmi forgalomban kapható riasztószerek használatát javasolja, betartva a használati utasítást. Laufer Éva szerint már azzal is sokat tesz az ember, ha kalapban, hosszú nadrágban járja a természetet, utóbbi szárát pedig a zokniba betűri, minél kevesebb testfelületet hagyva szabadon. Kirándulás után alaposan át kell vizsgálni a testünket, különös tekintettel a hajlatokra. Az atka ugyanis előszeretettel fúrja be magát a térdhajlatba, deréktájra, hónaljba, nyakbőrbe, de máshol is előfordulhat. Amennyiben valaki felfedezi magán a vérszívót, azt a bőrhöz legközelebb csipesszel kell megfogni, majd határozott, de finom mozdulattal eltávolítani. Nem szabad zsírral vagy olajjal kenegetni, tekergetni, ugyanis a kórokozók a rovar potrohában vannak, így ha azt megnyomjuk, nagyobb kárt okozhatunk, mint hasznot. Ha valaki nem mer nekilátni a kullancs eltávolításának, kérje egészségügyi szakember segítségét. Jó tudni azt is, hogy a megyében mindenütt előfordulnak ezek az élősködő vérszívók, az észak-nyugati részen és a megyeszékhely környékén valamivel nagyobb számban, de bárhol találkozhatunk velük, akár a saját kertünkben is.

Jól körülhatárolt területen, azaz saját kis kertünkben akár irthatjuk is a kullancsokat A mezőgazdasági boltokban kapható erre megfelelő rovarölő szer. kiemelés: Nem szabad krémmel, olajjal kenegetni. A házi kedvencekre is veszélyes lehet a kullancs A kullancs által okozott megbetegedések nem csak az embereket veszélyeztetik, hanem házi kedvenceinket is, így az ő esetükben is fontos dolog a megelőzés. Dr. Hatvani Zsuzsanna állatorvos lapunknak elmondta, ha olyan helyen sétáltatjuk kutyáinkat, ahol a vérszívók előszeretettel portyáznak, azaz erdőkben, tisztásokon, a kirándulás után az első dolgunk legyen, hogy alaposan átnézzük az eb szőrzetét. Ugyanis a kullancsok először a szőrszálakon tapadnak meg és csak később fúrják be magukat a bőrbe. A kutyák kullancscsípés okozta egyik megbetegedése a babéziózis. A fertőzés ellen védőoltás nincsen, viszont különböző, állatgyógyászati patikákban kapható cseppekkel megelőzhető az élősködő állatba jutása. Ezek a szerek körülbelül egy hónapig nyújtanak védettséget kutyánk számára.

Forrás: Tolnai Népújság