malacait féltő vaddisznót lőttek le az óvodábanEgy malacait féltő, őrjöngő vaddisznót lőtt ki a gyepmester egy pécsi óvoda udvarán. Az árván maradt kismalacokat egy hivatásos vadász fogadta örökbe.
A napokban egy mázsás vaddisznót lőttek le Pécsett, az istenkúti óvoda udvarán. Nem az első eset, hogy vaddisznók járnak ezen a környéken, mondja dr. Jelenszky Márton, a megyei vadászkamara elnöke. Sok ugyanis az elhanyagolt kert a Kisdeindol és a Hegyhát dűlő környékén, és a vadak itt kiváló búvóhelyre találnak. A helybeliek azt mondják: a vaddisznók rendszeres vendégek ezen a környéken. Eddig sikerült elzavarni a fel-feltűnő állatokat, ez volt azonban az első eset, hogy lőni is kellett.

A koca ugyanis az óvoda udvarának végébe összehordott friss ágrakásban ellett meg, és a malacait féltve, őrjöngve próbálta támadni a kerítés túloldalán feltűnő kutyát. Ebben az esetben nem lehetett mást tenni, riasztották a gyepmestert – neki van joga lakóterületen belül, állatokkal szemben a fegyverhasználatra –, aki precízen „le is vadászta” a feldúlt vaddisznót.

Az anyaállat hat egészséges malacnak adott életet. A vadászat előtti ellés olyannyira friss volt, hogy a szemtanúk szerint az egyik csíkos jószágon még rajta volt a köldökzsinór. A kismalacokat ideiglenesen a megyei kamara hivatásos vadásza fogadta örökbe, szépen fejlődnek egy falusi portán, süldő korukban pedig szabadon engedik őket.

Keményen küzdenek

A vaddisznóknak nincs különleges igénye élőhelyükkel szemben. Csak a minden búvóhely nélküli, teljesen nyílt területeket és a hegyek magas részeit kerülik, minden üldözés ellenére még mindig eredménnyel meg tudnak élni a kultúrterületeken. A kanok erősen fejlett agyaraikkal keményen tudnak küzdeni, és sarokba szorítva rendkívül támadékonyak. A legveszélyesebbek azonban a malacos kocák, amelyek már nemegyszer támadtak és meg is sebesítettek békés járókelőket.

Forrás: Bama