szikaszarvasokat támadnak a keselyűkEgy Peking közeli vadrezervátum munkatársai hatalmas dilemma előtt állnak: nem tudják eldönteni, hogy a veszélyeztetett fajnak számító ragadózót vagy a szintén veszélyeztetett zsákmányállatot védjék. A kondorkeselyűk ugyanis a szintén védett pettyes szarvasokra kezdtek vadászni a Luan folyó (Luanhe) mentén található közel 51 ezer hektáros területen élő.

A ragadozó madarak idén tavasszal már több mint 100 szarvasgidát ettek meg - mondta Csou Csang-hong (Zhou Changhong), a Hopej (Hebei) tartományban lévő Luan folyó Nemzeti Park gondnoka.
   
"A kondorkeselyűk egyre többen vannak, és már olyan nagyobb állatokra is veszélyt jelentenek, mint a szikaszarvas (Cervus nippon mandarinus)" - tette hozzá.
   
A rezervátumban mintegy 600 pettyes szarvas és 10 szikaszarvas található. A kínai veszélyeztetett fajok listáján szereplő állatokat Peking erdős területeiről telepítettek át.
   
Egy felnőtt kondorkeselyű szárnyfesztávolsága akár 2,75 méter is lehet, ráadásul a park felügyelőitől sem ijednek meg - magyarázta Csou, hozzátéve, hogy a nemzeti park vezetése csak annyit tud tenni, hogy több járőrt alkalmaz, akik talán el tudják riasztani a szarvasokra támadó madarakat.
   
A rezervátumot a Hopej tartományi kormányzat 2002-ben hozta létre, a területet később nemzeti parkká minősítettek. A parkban olyan értékes fajok is megtalálhatók, mint a mandarinréce (Aix galericulata), amely a költözési időszakban 2005 óta lel menedékre a védett területen.
   
A szarvasfélék családjába tartozó szikaszarvas gyakori volt Kína északi területein. A természeti környezet változása, illetve a XIX. századi háborúk során természetes élőhelyéről szinte teljesen eltűnt állatot a közvetlen kihalás fenyegeti. Fogságban közel kétezer egyed maradt meg, a Pekingben, Hupejben (Hubei) és Csiangszu (Jiangsu) tartományban tartott csordákból a zoológusok szerint még megmenthető ez az alfaj.

Forrás: MTI