sólyomElfoglalta az első kerecsensólyompár a mesterséges költőládák egyikét a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) tolnai tájegységének területén - közölte az MTI-vel szerdán a nemzeti park igazgatósága. A fokozottan védett kerecsensólymok védelme érdekében a DDNP 16 költőládát helyezett ki Tolna megyében, s idén további kilenc kihelyezését tervezik magasfeszültségű távvezetékek oszlopaira. Gáborik Ákos, a DDNP zoológiai referense elmondta, a pontos helyszínt azért nem hozzák nyilvánosságra, mert tartanak attól, hogy solymászok vagy természetfotósok megzavarják a fészkelő sólymokat, amelyeknek költési időszakban egyébként is labilis a helyzete.
A szakember hozzátette: a kerecsensólyom nem rak saját fészket, más madarak, a dolmányos varjú, holló fészkét foglalja el. Ezek azonban egy-két év alatt elhasználódnak; a mesterséges költőládák ugyanakkor stabil fészkelőhelyet kínálnak számukra. Bár veszélyforrást jelentenek nekik az elektromos távvezetékek, az oszlopokra helyezett ládákban kizárt, hogy áramütés érje őket - jegyezte meg Gáborik Ákos.
Az európai uniós támogatással 2008-ban indult kerecsenvédelmi program célja, hogy a ritka ragadozó madarak állománya növekedjen. A kerecsenek táplálkozó területei és táplálékkforrásaik egyaránt csökkentek, miután kedvenc eledelük, az ürge is megfogyatkozott, így természetvédelmi oltalom alá került Magyarországon.
A magyarság turulmadarával azonosított kerecsensólyom európai állományának 40 százaléka él hazánkban, leginkább a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon. Számuk a Magyar Madártani Egyesület adatai szerint 180-200 párra tehető. A Dél-Dunántúlon nyolc párról tudnak a természetvédelmi szakemberek, ebből kettőnek a fészkelőhelye, hat párnak pedig a táplálkozási területe ismert.

Forrás: MTI