természettakarító napot szervezett a vadászkamaraTavaszi természettakarító napot rendezett az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az Országos Magyar Vadászkamara hétvégén.

Az akció Tolna megyében is sikeres volt, erdőket, ligeteket, réteket, folyópartokat tisztítottak meg, gyűjtötték össze a kirándulók által ott hagyott, az illegálisan elhelyezett szemetet, mondta Király István a megyei Vadászkamara titkára. Hozzáfűzte, a vadászszövetség is kiemelkedően fontosnak tartja a környezetvédelmet és a természet szeretetét. A vadásztársaságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően önként vettek részt a kezdeményezésben. Megkeresték a helyi erdészeteket, nemzeti parkokat, önkormányzatokat, civil szervezeteket, az általános- és középiskolák vezetőit, pedagógusait, hogy csatlakozzanak az április 4-5-re meghirdetett országos megmozdulásunkhoz.

Tolnában több vadásztársaság csatlakozott a programhoz, de a vadászkamara vezetősége és dolgozói is aktívan kivették a részüket a munkából. Király István titkár Bogyiszlón, a két hölgy munkatárs közül Völgyi Ágnes Dunaföldváron, Acsádiné Varju Ildikó Faddon segített hulladékot szedni. Több helyütt a vadászok biztosították a hulladékgyűjtéshez szükséges felszereléseket is, zsákokat, láthatósági mellényeket, gumikesztyűket. Zsákok teltek meg kidobott műanyag és üveg palackokkal, elhasznált nylonzacskókkal, de találkoztak vasdarabokkal, cipőtalppal és hulladékkal teli műanyag zsákokkal is.

– Elkeserítő, hogy az emberek mennyire nem figyelnek a környezetükre. Nem gondolnak arra, hogy a hanyag mozdulat helyett, amellyel elhajítják a feleslegessé vált csomagolóanyagot, inkább zsebre tegyék, és hazavigyék saját hulladéktárolójukba. Meggyőződésünk, hogy megváltoztatható a mai szégyellni való és tarthatatlan állapot, aminek felszámolására biztos garanciát a következő generációk természettisztelő magatartásának kialakítása jelenti. Ennek reményében vontuk be az akcióba az iskolásokat. Szeretnénk, ha a mozgalmunkhoz a későbbiekben is csatlakoznának újabb és újabb környezetüket védeni, kímélni akaró emberek – mondta a vadászkamara titkára.

Forrás: Teol