Stohl András megszállott vadászHa vadászni indul, mintha kicserélték volna Stohl András színművészt. Többek között erről is vallott a bakonyi vadászesték rendezvénysorozaton. Ahogy felállt a dobogóra, megszólalt a mobilja. Lehet, hogy direkt. Vadhang kiabált ki a zsebéből. Le sem tagadhatta volna, hogy vadász. És persze színész is. 
Stohl András, a bakonyi vadászesték legutóbbi vendége természetesen a vadászatról beszélgetett Kozma Tiborral, de szóba került Veszprém megyei kötődése is. 

Anyai nagyanyja kislődi, akinél gyerekként a nyarait töltötte. Feledhetetlen élményeket nyújtott a pesti srácnak a kis falu. 

A vadászatba is beleszületett. Nagyapja, édesapja egyaránt vadásztak, őt pedig már egészen kiskora óta vitték magukkal - élete részévé vált az erdő, a természet, a vad szeretete. 

Édesapja ars poeticája volt: ha valakit meg akarsz ismerni, vidd el vadászni. Mennyire igaza volt! Bevallotta, számára a legsúlyosabb büntetés az lenne, ha elvennék a puskáját, s nem mehetne ki az erdőbe.

Élete során rengeteg vadászélménye volt, de nem a trófeákat számolja. Neki már az öröm, ha kimehet az erdőbe. Egyébként a kollégái is észreveszik rajta, ha vadászni készül, akkor úgy viselkedik, mintha kicserélték volna.

Egyszer vadászott külföldön, Namíbiában, ahol élete legszebb nyolc napját töltötte. A nagy álom azonban Alaszka, illetve Erdély. Ha tehetné, máris indulna.

Stohl András nemcsak űzi, főzi is a vadat. Ezeket a fortélyokat is az édesapjától tanulta. A pörköltet csak vörösborral készíti, de kiváló az őzgerince is.

Tavaly egy kis vadászkülönítmény British Columbiában (Kanada) járt. Élményeikről Kozma Sándor és Mészáros László számoltak be. 

Levetítették az ott forgatott filmet, így a hallgatóság szinte ott érezhette magát az égig nyúló fenyők, a különleges és érintetlen táj, a vapitik, jávorszarvasok és grizzlyk társaságában. 

A vadászok órákat tudtak volna mesélni tapasztalataikról. Kedvcsinálónak elég volt a kisfilm, és Kozma Sándor kijelentése: "öt kontinenst végigvadásztam, de ez volt a csúcs!" 

Hiánypótló rendezvény

Hiánypótló rendezvénysorozatot indított útjára a Veszprém Megyei Vadgazdálkodásáért Alapítványnak, amelynek célja a vadász kultúra ápolása, a vadászok közötti kapcsolat erősítése, a szívélyes légkör megteremtése. 

Ennek érdekében szervezik meg minden hónap első keddjén a bakonyi vadászestéket. Az esemény minden várakozást felülmúlóan nagy érdeklődés mellett zajlik, elégedett is az alapítvány kuratóriumának elnöke, Kozma Tibor. 

Legutóbb már nem csak vadászok, hanem a civilek is megjelentek a vadászestéken. Ez ám a siker!

Forrás: Napló