nem vadászhatnak az eszkimókNagy változást hozhat egy apró réce Alaszkában. Az északi part inupiat eszkimói eddig korlátlanul vadászhattak otthonukban, szinte mindent, minden mennyiségben lőhettek. Évszázadok óta minden évben várják a tavasz beköszöntét, amikor az északon költő vízimadarak érkezésével friss hús kerül a tányérjukra.
Idén azonban az Amerikai Halászati és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) korlátozásokat javasolt a megélhetési vadászatban, hogy védje a Steller-pehelyrécét, amelynek mára mindössze ötszáz példány körüli állománya maradt az Egyesült Államokban.

A kistermetű, fehérfejű-kékszárnyú récéket nem lövik szándékosan az eszkimók, de azok sajnálatos módon olyan kedvelt vadászzsákmányokkal vegyülnek, mint a nagy lilik, az örvös lúd, valamint a cifra és a közönséges pehelyréce. Annak ellenére, hogy a vadászokat kimerítően tájékoztatták a fajok közti különbségekről, tavaly huszonhét elpusztult Steller-pehelyrécét találtak, amelyből húsz lövés áldozata lett.

A javasolt korlátozások csökkentenék a vadászati órák számát, megtiltanák az utak mentén történő vadászatot, növelnék a hatóság jelenlétét, és kilátásba helyeztek egy szélsőséges intézkedést is: a szolgálat alaszkai területi igazgatója a Steller-pehelyréce védelmének érdekében teljes egészében megtilthatja a megélhetési vadászatot - írja a Topix nevű internetes portál.

Az érintettek persze nem örülnek ennek, hiszen nem kedvtelésből ölik meg az állatokat, hanem hogy legyen mit enniük. "Nem csak az étel megöléséről van szó, hanem arról a szabadságról, hogy az ételt a saját földedről szerezheted meg" - magyarázta Barrett Ristroph, az érintett terület szóvivője.

A Steller-pehelyréce szép tollazata mellett sajátos szaporodásával is szembetűnik. Nem minden évben költ, a madarak úgy tűnik, a környezeti viszonyokat - elsősorban a barna lemmingek jelenlétét - mérik fel azelőtt, hogy belefognának a tojásrakásba. Ezzel csökkentik az esélyét annak, hogy a ragadozók - sarki róka, hóbagoly, szélesfarkú halfarkas - az ő fiókáikat szemeljék ki zsákmányul. 1992 és 2008 között csak átlagosan minden második évben költöttek.

A vadászat csak a naplemente előtti fél órában lenne lehetséges, ekkor még világosan meg lehet különböztetni a veszélyeztetett állatot a többi madártól. Az utak menti védőzóna kialakítása a 2008-ban felmért fészkek 91 százalékának védelmét jelentené. A hatósági felügyelők átvizsgálhatnák a vadászok táskáit - ha Steller-pehelyrécét találnának, az négyszáz dolláros bírsággal járna.

Érzékeny ügy ez - hiszen majdnem ötven évvel ezelőtt hasonló konfliktus adódott a bennszülött eszkimók és az állam között. Akkor a márciustól augusztusig tartó teljes vadászati tilalom betartását kívánták ellenőrizni, és letartóztattak egy eszkimó képviselőt, valamint lefoglalták puskáját, mivel lelőtt egy pár ludat.

Pár nappal később 138 vadász jelent meg az őrszoba előtt kacsákkal a kezükben, azzal a követeléssel, hogy tartóztassák le őket. Az eset végül úgy ért véget, hogy a felügyelők visszavonták a bírságokat, és engedélyezték a minimális vadveszteséget okozó önfenntartó vadászatot.

Forrás: MTI