rendszám kerül a quadokraSzigorítják a quadok használatát. Júliustól rendszámot és forgalmi engedélyt kell kérni valamennyi típusra, amennyiben a közúti forgalomban részt vesznek a motorosok. Szakértők szerint ezzel lőttek a felelőtlen száguldozásnak.
A Deseda környéke, Bőszénfa, Bárdudvarnok és Bánya – a helyi quadosok Mekkája. Legalábbis eddig az volt. Mostantól viszont szigorítják az előírásokat, s ezzel együtt kemény közúti razziák várnak a motorosokra.
– A Pilisben már lőttek is a qaudosokra, máshol pedig drótkötelet húztak ki ellenük fejmagasságban – osztott meg lapunkkal néhány történetet a kaposvári Molnár Tibor. – Egyes helyeken tényleg elszabadultak az indulatok. Azt nyilván egyetlen gazda sem viseli el, hogy egyes quados-csapatok felszántják a vetést, vagy az erdőben össze-vissza motorozgatnak.

Ezután szigorú szabályok vonatkoznak a kisebb négykerekű motorokra is. Az 50 köbcenti alatti, óránként legfeljebb 45 kilométeres sebességgel közlekedő quadokra is rendszám kell. A Nemzeti Közlekedési Hatóság megyei képviseletén azt mondták: az azonosító jelet már áprilistól lehet igényelni.
– Szerintem jó ötlet, hogy ezután valamennyi jármű beazonosítható lesz – jegyezte meg  Németh Sándor, a Sefag Zrt. ellenőrzési osztályvezetője. – Időnként a Zselicben és a szántódi erdészet területén szoktak feltűnni a motorosok. Esetenként olyan helyeken is robognak, ahol nem szabadna. Ezeket az utakat nem azért találták ki, hogy százzal száguldozzanak.

Diviánszki János, a megyei vadászkamara elnöke azt mondta: eddig jószerivel nem lehetett elkapni a rendszám nélkül motorozókat. Most vége ennek a világnak. – Ha ezek a quadok elhúznak a közelben, olyan, mintha egy traktor dübörögne – magyarázta. – Zavarják az embereket és az állatvilágot. A vadakat pedig egyszerűen elűzik, idegesítve a vadászokat.

Háromszázezres bírság

Igyekszünk betartani a szabályokat – állította Harsányi Zsolt kaposfői gépjárműtechnikus, aki szabadidejében szívesen motorozik a környéken. A kijelölt, engedélyezett helyeken jár, néha 80-100 kilométert is letekernek egy-egy út során. Eddig nem volt összetűzése a hatósággal. – Valószínű, azért, mivel vigyázunk a természeti értékekre – jelezte. – Aki feltúrja a talajt, vagy más egyéb kárt okoz, azokra okkal-joggal haragszanak.

Nem beszélve az anyagi következményekről. Varga Zoltán százados, a kaposvári rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának  helyettes-vezetője érdeklődésünkre közölte: a védett területen motorozókat 150 ezer, míg a fokozottan védett területen közlekedőket 300 ezer forintos bírsággal sújtja a hatóság.
Akik rendszám nélkül vesznek részt a közlekedésben, azok 60 ezer forintos büntetést kockáztatnak. Fodor György, a megyei horgászszövetség elnöke hangsúlyozta: a Desedánál és a tó közeli területeken ezután több ellenőrzésre számíthatnak a motorosok.

Forrás: Sonline