elszaporodtak a krokodilokA bordás krokodil (Crocodylus porosus), minden krokodilok legnagyobbika, az egész délkelet-ázsiai térségben elterjedt, és az észak-ausztráliai állatvilág oszlopos tagja. 1971-ben, amikor közel álltak a veszélyeztetettséghez, Ausztrália védelem és vadászati tilalom alá helyezte őket. Azóta az akár 7 méteresre is megnövő állatok állományai nagyon elszaporodtak, csupán az Északi Terület nevű régiót becslések szerint nyolcvanezer bordás krokodil népesíti be -- írta az MTI.
Egyesek szerint ez a szám túl magas - főleg, mióta mostanság több ember életét is követelte a ragadozó: márciusban egy 11 éves kislányt ölt meg úszás közben egy krokodil, februárban egy ötéves gyermek tűnt el a folyópartról. Később maradványait megtalálták egy 4,30 méteres krokodil gyomrában. Néhány napja egy felnőtt tűnt el egy krokodiloktól hemzsegő folyóban.

A hüllő állományait csökkentendő a hatóságok az Északi Területen gyűjthető krokodiltojások számát 35 ezerről 50 ezerre szándékozzák megemelni - tudósít a Der Standard című osztrák lap online változata. Még a vitatott vadászszafarik engedélyezésén is gondolkodnak. Ezek keretén belül turisták vagy más trófeagyűjtők díj ellenében ölhetnének meg bizonyos számú állatot.

Az Északi Terület (Northern Territory) környezetvédelmi minisztériuma által készített tervre még áldását kell, hogy adja a szövetségi kormány, amely jelenleg tiltja a krokodilvadászatot. A legtöbb krokodilnak otthont adó régió lakosai azonban még messzebb is mennének.

Alison Anderson környezetvédelmi miniszter a terv előterjesztésénél a hüllők tömeges mészárlása ellen szólt. Szerinte az állatok részét képezik az észak-ausztráliai életnek, és semmilyen terv nem garantálhatja azt, hogy többé ne támadjanak emberre.

Az Északi Terület a hat ausztrál szövetségi állammal szemben nem igazán önálló közigazgatási egység, hanem a szövetségi kormány felügyelete alá tartozik. Ezért törvényeit a fővárosban ülésező országgyűlés is megváltoztathatja. A Északi Terület mintegy felét az elmúlt harminc évben átadták az ausztrál őslakosoknak.

Forrás: MTI