őzbakvadászatElmaradt a kemény tél, gyengébbek az agancssúlyok. Előkerültek tegnap a golyós puskák a fegyverszekrényekből. A vadgazdák és vadászok örömére, de az őzbakok őszinte bánatára.

Április tizenötödike ünnep a nimródoknak. Idén pláne, hiszen betiltotta az unió a szalonkavadászatot. Így hiába indul március elsején az idény, az első igazi vadásznap a tegnapi volt. Hetek óta lesik a vadgazdák az agancsukat tisztogató bakokat, tippelgetik a súlyokat. Nem szerencsés, ha üres kézzel, vagy nem a kívánt méretű trófeával távozik a fizető vendég. Gemencben az első nap hajnalán hét bak esett.

Megkezdődött a mezőgazdasági területeken - Karapancsán, Lenesen, Hajósszentgyörgyön - a vadászati szezon. Német vendégek ejtettek el a hét példányt. Ekkora terítékre nem is számítottam első nap. Egyébként a későbbiekben is  külföldiek jönnek hozzánk, a magyarok saját társaságuknál, a maguk területén lövik az őzet. Spanyolok, de főleg csehek és szlovákok jönnek ebben az esztendőben. Jót tett az euró bevezetése válaszolta kérdésünkre tegnap Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője.
Az agancssúlyokról óvatosan nyilatkozott. - Majd kiderül a sikeres vadászatok után, milyen az idei állomány. De nem számítok nagy súlyokra, mivel hiányzott a kemény tél. Nem kényszerült a fásszárúak, cserjék fogyasztására az őz. Márpedig abban vannak a fontos, az agancs építéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagok, nem  a búzában - tudtuk meg a fővadásztól.
Érdeklődésünkre azt is elmondta az osztályvezető,  HOGY folyamatosan érkeznek a vendégek, a vadászatok zömét a gazdasági válság ellenére értékesítették. Az üzemtervben 165 őzbak lelövése szerepel, ezt minden bizonnyal teljesíti területén a gemenci erdőgazdaság.

Elsősorban a mezőgazdasági területeken vadásztatunk, de az ártérben, így Késelyűsön és a Sio hullámterében is fogadunk vendégeket. Az alig hét méter felett tetőző dunai ár nem okozott gondot. Csupán a mélyebb részek és a fokok teltek meg, vízzel. Persze néhány vadmalac minden bizonnyal odaveszett, hiszen hideg volt a víz - tette hozzá Fodermayer Vilmos.
Az őzbakokat ezeken a napokban elsősorban lesről, gyalogosan cserkelve és barkácsolva (a terülelet autóval vagy fogattal járva) vadásszák. Július közepén kezdődik a nász, akkor csali síppal igyekeznek előhívni az urakat a nimródok. Ilyenkor, a szerelemre epekedő suta hangját hallatva vagy gidasírást mímelve sikerülhet puskavégre kapni az
év zömében rejlett életet élő, sűrűben megbúvó vén bakokat. Az üzekedés körülbelül egy hónapig tart az őzeknél. 

Gemencben hamarabb véget ér a bakvadászat
A honi törvények szerint április 15-étől szeptember 30-áig szabad őzbakra vadászni. Ám Gemencben ahogy sok egyéb dolog, ez is másként van. Itt a fő esemény ugyanis a szeptember elsején kezdődő szarvasbika-vadászat. Annak érdekében, hogy összeálljanak a tarvadcsapatok (tehenek és borjak), és beálltának bőgőhelyükre a bikák, csak augusztus első hetéig puskáznak őzre, azért járják nesztelenül a területet a vadőrök, hogy megismerjék a gímbikákat. Előbb az agancsukról, majd az ősz közeledtével a hangjukról is. Amint lehűl a levegő, megkezdődik a bőgéssel járó nász, majd a vadászai is.

Forrás: Petőfi Népe